Vaslui: Portret/ Iulia Bădărău, triumfătoare în lumea bărbaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singura femeie instructor auto din Vaslui rezistă fără probleme în branşă, deşi criza economică a „tras pe dreapta“ o mulţime de şcoli de şoferi.

Iulia Bădărău este una dintre femeile curajoase, care a ţinut să se impună în meseriile care până nu demult erau apanajul „sexului tare“. Vasluianca a trecut peste barierele de mentalitate şi a demonstrat în timp că masculin şi feminin sunt pe picior de egalitate, cel puţin în domeniul şofatului.

„Am fost prima femeie din Vaslui care a devenit, în 1999, instructor auto autorizat. Sunt foarte mândră de mine! Am reuşit să trec peste răutăţile colegilor, dar şi mai important, peste propriile temeri“, spune Iulia.

A făcut parte din prima promoţie de instructori

Încurajată de oamenii care au crezut în ea şi impulsionată de propria-i ambiţie, Iulia Bădărau a învăţat să-şi iubească meseria. „Am fost sceptică la început, dar am avut susţinerea soţului meu şi mai ales a instructorului meu de atunci. În felul acesta am hotărât să urmez cursurile, care la momentul 1999 se organizau pentru prima oară la nivel de judeţ. Am tratat lucrurile cu seriozitate maximă, m-am format pe parcurs şi am descoperit frumuseţea acestei meserii lucrând. Am certitudinea că totul se învaţă până la urmă“, spune Iulia.

Optimismul a ajutat-o să depăşească răutaţile colegilor de breaslă şi a celor care au descurajat-o în timp. „Mi-a fost foarte greu la început. Eram privită cel puţin ciudat printre colegi. M-am luptat cu ideile preconcepute legate de «rolul femeii» şi, în general, cu modul de gândire al celor din jur“, a explicat prima femeie instructor din judeţ.

Apropiată de elevi

Deschisă şi mereu dornică să afle lucruri noi şi să împărtăşească din experienţa ei, Iulia Bădărău se ataşează rapid de învăţăceii ei.

„Îmi place să lucrez cu oamenii. Aşa cum am mai spus, mă ataşez foarte mult de ei, la fel cum am învăţat să mă adaptez şi diverselor temperamente. Îmi place să colaborez şi cel mai mult să împărtăşesc din cunoştinţele mele. În felul acesta, fiecare nouă zi este o experienţă de viaţă pentru că avem de învăţat unii de la alţii“, a conchis Iulia.

Profil
Născută. 22 ianuarie 1965, Zăpodeni, judeţul Vaslui.
Studii. Liceul Industrial „Ştefan Procopiu“.
Familie. Căsătorită, nu are copii.

Întrebări şi răspunsuri
Care este cea mai mare satisfacţie legată de meserie?
De departe, când pe traseu mă întâlnesc, nu de puţine ori, cu foştii elevi. Este o bucurie nemaipomenită, pe care nu o pot exprima pe deplin în cuvinte.
Ce altă meserie aţi fi ales în viaţă?
Nu as putea spune cu precizie pentru că nu mi-am dorit niciodată ceva anume. Am început să lucrez de la vârsta de 18 ani. Pe lângă meseria de instructor, pe care o fac în particular, sunt şi angajata unei şcoli de şoferi, chiar din 1985, unde mă ocup de munca de birou. Oricum, de muncă nu mi-a fost niciodată ruşine, important a fost să fac totul cu simţul răspunderii.

Ce-i place
În afara meseriei pe care o practic, îmi place să gătesc şi, în general, să fiu o bună gospodină. Îmi place foarte mult să călătoresc şi să leg prietenii. Mă ataşez de oameni şi de problemele lor şi răspund mereu prezent atunci când este nevoie de mine şi pot ajuta.

Ce nu-i place
Mă indispun răutatea şi invidia şi cel mai mult cei care afişează din primele momente un aer de superioritate. Îmi desfăşor activitatea într-un mediu predominant masculin şi am parte la orice pas de răutăţi mai mici sau mai mari, să nu mai spun de invidie, dar e vorba până la urmă de lupta pentru supravieţuire.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite