Vaslui: Portret/ Ionel Roşu trăieşte pentru dansul popular

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşeanul conduce Ansamblul „Balada“ din Bârlad de 40 de ani. Toată viaţa şi-a dedicat-o folclorului, iar dacă ar da timpul înapoi ar alege tot horele.

Ionel Roşu povesteşte că dragostea pentru muzica şi dansul românesc popular a început pe când era copil. „De prin clasa a V-a ştiu că mă duceam la hore şi baluri şi mă uitam ore întregi la cum dansau băieţii şi fetele din sat. Era ceva deosebit“, povesteşte artistul.

Pentru a ajunge în lumea muzicii populare el s-a angajat, adolescent fiind, la Ţesătura din Iaşi, care pe atunci avea formaţie de dansuri populare. „Un instructor m-a văzut cum merg şi a zis «îl vreu pe băiatul acesta la dansuri». Şi de atunci a început totul“, îşi aminteşte Roşu.

Meserie furată de la „Doina Moldovei“

La vârsta de 17 ani s-a înscris ca dansator în Orchestra „Doina Moldovei“ din Iaşi. „Acolo am început eu să învăţ meserie“, spune Ionel Roşu. În 1970 a venit la Bârlad pentru a se înscrie în ansamblul „Trandafir de la Moldova“.  Aici a activat ca dansator profesionist timp de trei ani şi a fost coleg cu nume mari ale muzicii populare româneşti, precum Mioara Velicu sau Maricica Pană.

Trei ani mai târziu s-a angajat la FEPA Bârlad, a adunat mai mulţi colegi şi, împreună cu dirijorul Aurel Spătaru, a pus bazele Ansamblului „Balada“, pe care îl conduce şi în ziua de astăzi. Dansul popular l-a dus pe Ionel Roşu prin ţări ca Spania sau Italia şi i-a adus zeci de medalii şi diplome.

„Primul concurs la care am participat a fost cel de la Năruja, din judeţul Vrancea, acolo unde am obţinut marele premiu“, îşi aduce aminte dansatorul. Ansamblul „Balada“ este alcătuit din 20 de dansatori, instrumentişti şi solişti vocali.

Costume vechi din 1980

Ionel Roşu a mai înfiinţat, în urmă cu câţiva ani, alte două ansambluri populare, „Floricica“ din Coroieşti şi „Răzăşii“ din Dodeşti, unde învaţă prichindeii tainele dansului românesc autentic. „Copii învaţă dansuri populare din toate zonele ţării, dar şi dansuri moderne ca valsul sau tangoul“, spune Ionel Roşu.

Instructorul este dezamăgit de dezinteresul din zilele noastre pentru folclor. „Noi activăm ca societate culturală nonprofit şi ne descurcăm foarte greu. Lumea nu mai este interesată de aşa ceva. La «Balada», de exemplu, folosim aceleaşi costume de 30 de ani“, a spus dansatorul.

Profil
Născut. 12 aprilie 1947, comuna Mogoşeşti, judeţul Iaşi.
Studii. Liceul „Dimitrie Cantemir“, Iaşi.
Familie. Este căsătorit, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Ce înseamnă folclorul pentru dumneavoastră?
Folclorul este identitatea noastră naţională, care există de sute de ani şi pe care nu ar trebui să-l uităm sau ignorăm niciodată. În clipa în care ne vom pierde tradiţiile autentice, vom înceta să mai existăm şi noi ca oameni.
De ce credeţi că se îndepărtează lumea de la tradiţiile româneşti?
În primul rând pentru că folclorul nu mai este promovat ca înainte în rândul copiilor. Nu mai sunt cursuri de dans popular în grădiniţe sau în şcoli, iar copiii se îndepărtează de acest fenomen. În alte părţi folclorul încă mai este preţuit.

Ce-i place
Dansatorului îi place să mai joace câte o periniţă, chiar dacă nu mai este la prima tinereţe. „Întotdeauna mi-a plăcut munca, să lucrez în echipă şi să respect oamenii cu care intru în contact. Îmi plac oamenii simpli şi oneşti“, a precizat Ionel Roşu.

Ce nu-i place
Nu este încântat de atitudinea tinerilor din ziua de astăzi, dar nici de programele de la posturile de radio şi de la  televiziunile româneşti. „Disciplina din şcoli este ca şi inexistentă în aceste vremuri“, este de părere dansatorul.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite