Vaslui: Portret/ Gabriel Manta trăieşte pentru artele marţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antrenorul a fost promotorul stilului Ju-jitsu pentru publicul larg din Moldova şi Dobrogea. Elevii săi au obţinut zeci de medalii în ţară şi în străinătate.

P ovesteşte că dorinţa de a face arte marţiale i-a apărut de când era copil. „Eram un puşti mai mic de statură şi eram ciuca bătăilor. Oportunitatea de a învăţa acest sport a apărut la 15 ani când, printr-un prieten, am făcut cunoştinţă cu doi japonezi“, spune Gabriel Manta. Primele antrenamente le făcea în Grădina Publică din Bârlad, cu cei doi prieteni asiatici. „Ne formasem un grup de amici şi mergeam să ne pregătim acolo“, îşi aminteşte antrenorul.


S-a specializat pe Ju-jitsu


În perioada liceului s-a mutat la Tulcea, unde s-a înscris la un club de arte marţiale şi a început se specializeze în Ju-jitsu. Imediat după Revoluţie avea să-şi deschidă primul său club de Ju-jitsu, „Fuji-Yama Internaţional“, cu care s-a consacrat în acest sport atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Timp de opt ani a reuşit, prin elevii săi, să câştige zeci de medalii la competiţiile naţionale şi internaţionale.


Artele marţiale l-au dus prin ţări ca Germania, Anglia, Bulgaria sau Ungaria. „Cel mai de prestigiu rezultat pe care consider că l-am obţinut de-a lungul anilor este acela că cei mai buni elevi pe care i-am pregătit au facultăţi sau masterate în diferite domenii“, ne-a spus Gabriel Manta. În 1998 s-a retras temporar din activitatea de antrenor. Despărţirea de sportul iubit nu avea să fie prea lungă.


40 de medalii într-un an


În 2001 s-a reîntors în Bârlad şi a reînceput să-i înveţe pe copii tehnicile artelor marţiale. Acum trei ani şi-a înfiinţat propriu club, „Miyagi Dojo“, la care activează şi în momentul de faţă şi cu care a obţinut rezultate deosebite. „Aici, elevii învaţă kung-fu. E o diferenţă de stil faţă de Ju-jitsu, însă ca mod de abordare este foarte asemănător“, explică antrenorul.


În 2009, elevii săi au reuşit să adune nu mai puţin de 40 de medalii la competiţiile naţionale sau internaţionale. De curând, s-a întors de la Cupa Mondială de la Mangalia, unde şi-a îmbogăţit palmaresul cu încă 12 medalii de aur.


Şcoala înainte de toate


Toţi cei care vin la pregătirile sale trebuie să aibă şi note bune la învăţătură. „Dacă unui elev îi scad notele la şcoală, nu mai are ce căuta în sală pe moment. Dacă nu-şi remediază situaţia, nu-l mai primesc deloc. Ei trebuie să conştientizeze că învăţătura este viitorul lor“, încheie Gabriel Manta.

întrebări şi răspunsuri


Ce ar trebui să ştie un părinte înainte de a-şi da copilul către arte marţiale?
În primul rând, trebuie să ştie foarte bine ceea ce facem noi acolo şi să vadă dacă şi copilului îi place. Pentru că e nevoie de pasiune pentru acest sport. Oricine îl poate începe, însă nu oricine îl poate termina.
Care este scopul acestui sport?
Cei care vor să facă arte marţiale trebuie să înţeleagă că ceea ce văd ei la televizor în filme e ficţiune. Nu are nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în sala de antrenamente, unde nimic nu e regizat. Artele marţiale nu înseamnă violenţă, ci dimpotrivă, ar trebui să te facă să înţelegi mai bine anumite lucruri.

ce-i place
Antrenorului îi place să trăiască în armonie cu toţi cei din jur. „Întotdeauna mi-a plăcut să respect oamenii pentru că astfel consider că mă respect pe mine“, mărturiseşte Gabriel Manta.

ce nu-i place
Sensei-ului bârlădean îi displac persoanele rău intenţionate şi care sunt caracterizate de ipocrizie. Lipsa de respect este o altă caracteristică ce nu e pe placul antrenorului.

profil
născut. 4 august 1959, Reghin, judeţul Mureş.
studii. Şcoala de antrenori în arte marţiale. Are centura neagră 4 dan.
familie. Divorţat, are un copil.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite