Vaslui: Portret/ Florin Stoian, specialistul în icoane şi nuduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul a pictat biserici din judeţul Vaslui. Cele mai multe dintre lucrările sale sunt nuduri, portrete sau peisaje, care au ajuns în colecţii particulare din Vest.

Florin Stoian şi-a descoperit pasiunea pentru pictură încă din clasele primare. Părinţii săi i-au fost primii critici. Erau foarte supăraţi  pe el pentru că desena pe tot ce prindea. „Pictam pe pereţi, pe uşi, lucru care, bineînţeles, stârnea nemulţumirea părinţilor“, îşi aminteşte zâmbind artistul.

A început să înveţe primele tehnci de pictură când s-a înscris la un liceu de profil. Tot atunci, şi-a descoperit pasiunea pentru icoane. „Dintotdeauna am pictat de toate, însă mi-au plăcut mai mult icoanele“, spune Stoian. A început să picteze biserici pe când era student la Iaşi.

Şi-a dat licenţa într-o biserică

Când a trebuit să-şi dea lucrarea de licenţă, s-a alăturat unui grup de colegi care pictau capela Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Iaşi. Cu binecuvântarea preoţilor şi a profesorilor a intrat în lumea artiştilor liber-profesionişti. Spune că în pictură totul vine de la sine.

„Când faci pictură din plăcere, nu ţi se mai pare greu. Este mai mult o pasiune decât o meserie pentru că această artă nu-ţi asigură un venit constant. Artiştii sunt, din păcate, nevoiţi să se lupte, de multe ori, cu kitsch-urile şi cu prostul gust. Nu ştiu câtă lume intră la Galeria de Artă pentru a cumpăra un tablou şi câţi preferă să se ducă să ia o imitaţie de la piaţă“, se plânge pictorul.

Îşi pune lucrările pe blog

Sute de lucrări realizate de-a lungul anilor de Florin Stoian au ajuns în colecţii particulare din Vest, din Germania până-n Statele Unite. Artistul şi-a deschis şi un blog unde-şi expune cele mai recente creaţii, filmuleţe care surprind modul în care acestea au fost realizate. „Nu trece nicio zi în care să nu pictez, chiar dacă nu termin în aceeaşi zi. Trebuie să mă menţin în formă“, spune pictorul.

Din 2003, predă ca profesor desenul la două dintre liceele de vârf din Bârlad. „Avem elevi talentaţi, care au participat la olimpiade de desen. Anul acesta, de exemplu, a fost o expoziţie de pictură a unor studenţi care au învăţat în Bârlad“, adaugă Florin Stoian.

Profil
Născut. 25 decembrie 1978, la Buzău.
Studii. Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi.
Familie. Este divorţat şi are un băieţel.

Întrebări şi răspunsuri
Care sunt greutăţile pe care le întâmpină un artist în România?
Lipsa atelierelor, a spaţiilor de expunere şi a interesului pe care-l arată oamenii pentru artă din cauza contextului economic şi a snobismului celor cu bani. Legat de pictura bisericească, mulţi preoţi îşi aleg pictorii prin prisma preţului şi nu a calităţii.
Care este cea mai mare mulţumire a unui artist?
Artistul este foarte mulţumit atunci când realizarea sa stârneşte interesul celor care o privesc. La biserică stăteam uneori şi mai mult de 10 ore pe zi, când pictam. Seara, când plecam acasă, şi vedeam ce lăsam în urmă, aveam o satisfacţie foarte mare.

Ce-i place
Pe lângă pictură, artistului îi mai place să exploreze natura, să realizeze fotografii sau să pescuiască. „Încerc întotdeauna să văd partea plăcută a lucrurilor. Să văd ceva bun în orice“, spune Florin Stoian.

Ce nu-i place
Florin urăşte mizeria de pe străzi, politica, să fie obligat să asculte muzica altora. Nu-i place nici încotro se îndreaptă sistemul de învăţământ. „Nu-mi place că oamenii se sălbăticesc şi se gândesc doar la partea financiară a lucrurilor. Uită să fie oameni“, subliniază artistul.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite