Vaslui: Portret/ Diana Şcheianu surprinde viaţa în imagini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenta pasionată de arta fotografică a câştigat deja mai multe concursuri de specialitate şi vrea ca după facultate să-şi deschidă un studio foto.

Până să-şi descopere talentul şi pasiunea pentru fotografie, Diana Alina Şcheianu a cochetat ani de zile cu muzica. „În clasa a III-a, învăţătoarea ne-a trimis la Palatul Copiilor, să vedem care suntem talentaţi la muzică, iar eu am intrat la clasa profesorului Dănuţ Barz“, povesteşte Diana. A făcut o pauză de doi ani, dar apoi a revenit la muzică mai întâi  în corul şcolii, apoi în renumitul cor Fantasia, alături de care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale.

A studiat pe internet

În primul an de liceu a descoperit pasiunea pentru fotografie, moment în care a pus pe plan secund cariera muzicală, deşi mai participă uneori la diferite spectacole organizate de primării sau centre comerciale. „În clasa a IX-a eu învăţam la Liceul «Ştefan Procopiu», iar la un moment dat am văzut un afiş pe stradă în care se anunţa că la Liceul «Mihail Kogălniceanu» se organizează un cerc de fotografie. Acolo toată lumea avea DSLR-uri, iar eu habar nu aveam ce sunt alea. Apoi am început să particip la concursuri, în numele Liceului «Mihail Kogălniceanu». Am câştigat şi premii“, a precizat Diana.

La început, a învăţat să facă fotografii de la profesorul de arte plastice din liceu, însă s-a perfecţionat studiind pe internet. „Am luat legătura cu alţi fotografi care m-au ajutat mult şi mi-au explicat ce greşeli făceam la fotografii şi cum trebuia să fie bine“, a spus tânăra.

Premii după premii

Cu noile noţiuni şi punând în practică sfaturile primite de la fotografi profesionişti, Diana Şcheianu a început să participe pe cont popriu la cursuri, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Printre cele mai importante reuşite se numără locul II la concursul „Tradiţie şi obiceiuri în judeţul Vaslui“ - secţiunea fotografie, locul I la Concursul Naţional de Artă Fotografică, desfăşurat la Bârlad sau locul II la Salonul Naţional de Artă Fotografică Galaţi, toate desfăşurate în 2008. Anul trecut a câştigat Concursul Naţional „Apa, esenţa vieţii“, care a avut loc la Iaşi. 

Pentru fotografia care i-a adus acest ultim premiu, Diana spune că şi-a chinuit o prietenă. „Trebuia să arătăm în fotografie că apa este esenţa vieţii. Atunci am rugat o prietenă să stea cu capul în apă. Era o apă murdară, aşa că am chinuit-o puţin“, povesteşte amuzată Diana. Pe viitor, tânăra îşi doreşte să se licenţieze în publicitate, la Cluj, iar după absolvirea facultăţii vrea să îşi deschidă propriul studio foto.

Profil
Născută. 26 iulie 1992, la Vaslui.
Studii. Este elevă în clasa a XII-a, la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu“ Vaslui.
Familie. Mai are o soră în vârstă de şase ani.

Întrebări şi răspunsuri
Ce îţi place mai mult, muzica sau fotografia?
Muzica va rămâne tot timpul în plan secund. Dacă stau să le cântăresc, fotografia îmi place mai mult, am avut mai multe reuşite în acest domeniu. E mult mai uşor să spui o poveste printr-o fotografie decât prin cuvinte. Fotografia subliniază, în adevăratul sens al cuvântului, toate emoţiile, toate sentimentele.
Ce fel de fotografii îţi place să faci?
Mai degrabă pot spune ce fotografii nu-mi place să fac. Nu mă încântă să pozez peisaje, iar ideea de fotografie regizată nu-mi stârneşte un aşa mare interes, deşi pe asta mă axez în principal. Cel mai mult îmi place să fac portrete.

Ce-i place
Pe lângă pasiunea pentru arta fotografică şi muzică, Diana mărturiseşte că are o slăbiciune pentru pantofi. „Când văd o pereche de pantofi care îmi place nu resist să nu îi cumpăr. Nici nu mai ştiu câte perechi de pantofi am acasă. Oricum, foarte multe“, a spus Diana.
Ce nu-i place
Artista detestă ipocrizia şi minciuna, dar şi „varza à la Cluj“. „Nu-mi place să mănânc ceva ce nu arată bine“, a explicat Diana motivul pentru care nici nu vrea să audă de această specialiate culinară.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite