Vaslui: Portret/ Diana Alice Ruja, procuroarea care-i face K.O. pe tâlhari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistratul a fost timp de nouă ani judecător, iar din 2006 a trecut în tabăra anchetatorilor. A învăţat arte marţiale şi a ajuns campioană europeană.

Alice Ruja este o „victimă“ a sutelor de cărţi poliţiste pe care le-a citit în copilărie. „Din clasa a V-a vroiam să fiu poliţistul care merge la faţa locului şi rezolvă crimele“, mărturiseşte Alice.

După terminarea liceului, ea a dat la Academia de Poliţie pentru a-şi urma visul, dar a fost respinsă din cauza staturii mici. Aşa că a dat la Drept, singurul domeniu care ar fi apropiat-o de munca unui anchetator.

„Judecătorii au activitate  statică“

„M-au pasionat infracţiunile de omor şi medicina legală. Omorul este infracţiunea cea mai gravă, iar dacă cineva comite o crimă, el trebuie tras la răspundere. În ce priveşte medicina legală, aici m-a atras faptul că doar studiind un cadavru şi făcând analizele de rigoare poţi afla cum a murit, cu ce a fost lovit, fără a cunoaşte datele de anchetă“, a precizat procuroarea. După terminarea facultăţii, Alice Ruja a intrat în magistratură, cu gândul să ajungă procuror, dar singurele locuri libere erau numai pentru funcţia de judecător.

„Nu mi-a plăcut că judecătorii au o activitate statică.Eu sunt activă şi să stau cu fundul pe scaun, să mă uit în dosare şi să dau hotărâri, nu era pe temperamentul meu“, a explicat Alice Ruja. Visul şi l-a împlinit în urmă cu patru ani, când a reuşit să ajungă procuror criminalist. În ceea ce priveşte modificările pe care le-ar aduce sistemului judiciar din România, procuroarea spune că ar fi necesar ca perioada de reţinere să fie mărită de la 24 la 72 de ore, la fel ca în alte ţări europene.

„În 24 de ore nu ai timp să îţi faci treaba. Într-un caz de omor, de exemplu, în 24 de ore trebuie făcută necropsia, de audiat martorii şi trebuie strânse probe suficient de puternice pentru a putea prezenta cazul în faţa judecătorului“, a mai adăugat procuroarea Alice Ruja.

Cea mai tare din Europa la qwan ki do

În timpul liber, ea este un excelent practicant de arte marţiale. „ Eram judecător şi o persoană m-a ameninţat în sala de judecată că îmi ia gâtul. Atunci m-am hotărât să iau lecţii de autoapărare, când aveam 28 de ani“, îşi aminteşte Alice Ruja. A practicat qwan ki do doar patru ani de zile, făcând antrenamente în fiecare zi timp de şase ore. Firesc, rezultatele nu au întârziat să apară.

„La prima participare, am luat locul I la campionatele naţionale de qwan ki do. De asemenea, am câştigat şi campionatul naţional de arme, la nunchaku, iar apoi am devenit campioană europeană la qwan ki do, tot la prima participare“, se mândreşte procuroarea.

Profil
Născută. 11 ianuarie1973, Vaslui.
Studii. Facultatea de Drept, master în ştiinţe penale şi criminalistică, Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi.
Familie. Este divorţată şi are un copil.

Întrebări şi răspunsuri
Este dreaptă justiţia în România?
Şi la noi, la fel ca în orice altă ţară, justiţia este făcută de oameni, iar oamenii nu sunt perfecţi. Oamenii pot greşi. Ideea, însă, este ca greşelile să fie mici. Nu poţi să te joci cu viaţa unui om şi să te trezeşti că e nevinovat. Ideal ar fi ca procurorii sau judecătorii să fie specializaţi pe anumite domenii.
Care e motivul cel mai des întâlnit la crime?
Băutura. 99% din crimele pe care le-am investigat au fost comise pe fondul consumului de alcool. Ţin minte că, la un caz de crimă, inculpatul stătea într-o casă dărăpănată, pe un pat cu trei picioare,  dar avea un butoi imens de vin la care aplicase un furtunaş ca să bea în voie.

Ce-i place
Procuroarea spune că adoră marea şi să stea ore în şir la plajă. În aceeaţi măsură îi plac maşinile puternice şi motocicletele. Este un fan înfocat al echipei FC Vaslui, fiind nelipsită de la meciurile pe care favoriţii le joacă pe teren propriu.

Ce nu-i place
Urăşte trezitul dis de dimineaţă. „Nu-mi place să mă trezesc dimineaţa. Este un adevărat chin pentru mine. Orice efort aş face, tot nu reuşesc să mă trezesc dimineaţa la timp. Aproape de fiecare dată întârzii“, mărturiseşte Alice.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite