Vaslui: Portret/ Dan Gîlea are grijă de copiii cu dizabilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevul Colegiului „Gheorghe Roşca Codreanu“ din Bârlad face de doi ani voluntariat la un ONG specializat în asistenţa persoanelor cu handicap.

După ce i-a văzut pe prietenii săi  implicaţi în activităţi de voluntariat, Dan Gîlea a decis să li se alăture. În prezent este voluntar la Asociaţia Myosotis România.

„Înainte de a mă înscrie ca voluntar la organizaţia la care sunt acum, am mai participat, benevol, la câteva acţiuni de plantare de copaci. Aici, am fost selectat în urma unui interviu, iar, timp de o lună am fost într-o perioadă de probă“, ne-a spus Dan. În acest timp s-a hotărât cu ce grupe de copii  prefera să lucreze.

„Mă iau în braţe când intru pe uşă“

„Momentan, lucrez cu o grupă de micuţi cu vârste între 4 şi 7 ani şi cu un alt grup de copii care au peste 11 ani. Aceştia din urmă sunt cu deficienţe mai mari. Sunt copii care sunt mai înalţi ca mine, dar starea de sănătate nu le permite să facă lucruri care ar părea banale pentru cei din jur“, ne-a explicat liceanul. Dan povesteşte că îşi petrece între şase şi opt ore pe săptămână în compania copiilor cu dizabilităţi şi regretă că timpul nu-i permite să stea mai mult.

„M-am ataşat de aceşti copii. E o experienţă impresionantă să vezi copii care nu pot să vorbească la o vârsta la care alţii merg deja la şcoală. Şi ei s-au ataşat foarte repede de mine. Să-i vezi cum mă iau în braţe atunci când intru pe uşă. În acel moment ai satisfacţia că într-adevăr îi ajuţi pe acei copii să treacă mai uşor prin necazuri“, ne-a mai povestit Dan Gîlea.

Job part-time la o firmă de telefonie

În timpul anilor de liceu, Dan a participat şi la mai multe tabere şcolare, dar s-a înscris şi la diferite proiecte pentru liceeni. În această perioadă, Dan coordonează un program de training pentru elevii de liceu, în cadrul căruia aceştia vor învăţa de la un specialist noţiuni de oratorie, leadership sau de planificare a carierei.

Între şcoală şi voluntariat, liceanul şi-a găsit şi un job part-time: lucrează la o firmă de telefonie şi internet. „Fac asta pentru un ban în plus, oricum părinţii sunt cei care mă sprijină financiar atunci când e nevoie“, a încheiat Dan Gîlea.

Profil
Născut. 8 aprilie 1992, la Bârlad.
Studii. Este elev în clasa a XII-a, la Colegiul Naţional „Ghe. Codreanu“.
Familie. Este singur la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri
Cum decurge o zi de voluntariat?
Timpul nu-mi permite să stau o zi întreagă la asociaţie. Mă duc după şcoală. Înainte de a începe să lucrăm cu copiii avem o discuţie cu angajaţii care ne explică ceea ce avem de făcut în ziua respectivă. Mi-aş dori să pot sta mai mult, dar nu am timp.
Ce planuri ai pe viitor?
Îmi doresc să continui activitatea de voluntariat. Să mă înscriu într-o organizaţie studenţească axată pe acelaşi lucru. Cât despre studii, vreau să urmez Facultatea de Economie, fie de la Bucureşti, fie de la Iaşi. Dacă ar fi să merg şi mai departe cu dorinţele mele, mi-ar plăcea să lucrez în advertising sau într-o bancă.

Ce-i place
Liceanul adoră ciclismul. „Am doi prieteni cu care ies mai des cu bicicleta, chiar şi în afara oraşului. De asemenea, îmi place să cunosc cât mai mulţi oameni şi să fac parte din cât mai multe cercuri de persoane“, spune Dan.

Ce nu-i place
„Nu-mi place să mă implic într-un proiect cu o anumită persoană, iar aceasta să abandoneze înainte de termen. Practic, nu-mi plac promisiunile neonorate“, afirmă liceanul.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite