Vaslui: Portret/ Carmen Trufia, o viaţă dedicată muzicii şi copiilor talentaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 34 de ani, vasluianca se poate lăuda că a dezvăluit tainele notelor muzicale la zeci de copii, alături de care a câştigat sute de premii la concursuri în ţară şi peste hotare.

Provine dintr-o familie de muzicanţi din tată-n fiu. Bunicii de pe mamă au cântat la instrumente de suflat, verişorii cântă şi ei la diferite instrumente, iar unul din fraţii ei este trompetist în garda de onoare a preşedintelui. Mai mult, unul din cumnaţii săi este binecunoscutul trompetist Cristi Cantea, poreclit de cei din breasla sa Tractor.


Pianul, marea dragoste


Carmen şi-a dorit încă de mică să cânte la pian. „Când eram mică, la întrebarea «Ce vrei să te faci când vei fi mare?», răspunsul meu era simplu: pianistă. În vacanţe era o adevărată plăcere să merg la ţară la bunici, deoarece ne întâlneam cu toţii şi cântam de dimineaţă până seara“, povesteşte vasluianca. Deşi nu prea aveau posibilităţi materiale, părinţii ei au făcut toate eforturile şi au înscris-o la Liceul de Muzică „Octav Băncilă“ din Iaşi, unde a început să înţeleagă tot mai mult tainele acestui domeniu. „Erau momente foarte plăcute la orele de teorie muzicală pe care le făceam cu domnul profesor Gheorghe Duţică. Avea aşa, un har de a te face să înveţi din plăcere. De asemenea, aş vrea să o pomenesc şi pe regretata Viorica Mustaţă, cea care m-a învăţat să cânt la clarinet“, a mai spus Carmen.

La un an după terminarea liceului, Carmen a luat contact cu lucrul la catedră. Acesta a fost, spune ea, unul dintre visurile care au devenit realitate. În 2002 s-a înscris la facultate, după care, din dragoste pentru pentru meseria de profesor, dar şi din dorinţa de a se perfecţiona, făcea naveta zilnic între Iaşi şi Vaslui. Între timp, a ajuns să predea ca profesor de clarinet la clasele speciale de muzică de la Şcoala nr. 6 din Vaslui.

În 2006 a înfiinţat Bibliosong

În 2006, Carmen Trufia a dat examen pntru un nou post, dintr-un domeniu diferit de ceea ce făcuse până atunci. S-a angajat ca bibliotecar la Biblioteca Judeţeană „Nicolae Milescu Spătarul“ din Vaslui. Tânjind după muzică, nu s-a lăsat şi a făcut tot posibilul să revină la marea dragoste. Aşa a pus bazele grupului vocal Bibliosong, care iniţial se numea Prietenii Muzicii. „Îmi doream nespus să experimentez şi să mă perfecţionez în lucrul cu copiii şi de aceea am înfiinţat acest cor. Plus că, în felul acesta, se poate spune că promovăm activitatea şi imaginea bibliotecii“, ne-a mai spus Carmen. Grupul Bibliosong se poate lăuda până acum cu sute de premii obţinute la diferite concursuri naţionale şi internaţionale.

întrebări şi răspunsuri
Cum poţi să faci muzică într-o bibliotecă?
Este foarte simplu şi nu sunt singura care face altceva în afară de ceea ce ar trebui să facă un bibliotecar. În instituţia noastră mai activează şi cluburi precum cele de franceză, engleză, pictură sau teatru. Practic, e o modalitate de a face cât mai multă reclamă bibliotecii pentru a atrage cât mai mult public.

Ce proiecte de viitor aveţi?
Aş vrea să transform grupul într-unul vocal-instrumental. De aproape două luni, câţiva dintre copii au învăţat să cânte la un nou instrument, blockflote-ul, şi vreau să îmbin corul cu instrumentele. Iar de Crăciun vreau să lansez un nou album de colinde intepretate de aceşti copii.

ce-i place
Lui Carmen îi plac foarte mult călătoriile şi preferă să-şi petreacă concediul la mare. „Îmi place foarte mult să merg la mare. Chiar şi dacă merg la munte, prefer o staţiune unde să existe şi o piscină“, ne-a spus profesoara.

ce nu-i place
„Nu-mi place răutatea dintre semeni. Mi-aş dori ca toată lumea să fie plină de bunătate. Mi-aş dori să fie numai linişte între oameni. De asemenea, mai urăsc făţărnicia“, ne-a destăinuit Carmen.

profil
născută. 6 iulie 1976 la Vaslui.
studii. Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi, Pedagogie Muzicală, promoţia 2006.
familie. Este necăsătorită şi are o fetiţă de 12 ani.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite