Vaslui: Portret/ Alexandru Silav, colecţionar de medalii şi diplome la 13 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevul bârlădean şi-a demonstrat talentul la matematică încă din clasa a II-a, când a câştigat un concurs interjudeţean la Buzău.

Este elev în clasa a VI-a la Şcoala Generală nr. 11 „George Tutoveanu“ din Bârlad. Profesorii îl caracterizează ca fiind unul dintre cei mai buni elevi la matematică pe care i-a avut şcoala în ultimii ani. „Munceşte mult, are talent şi pot spune cu tărie că este cel mai bun elev la matematică din şcoala noastră“, spune despre Cristi directorul şcolii, Maximilian Opaiţ.

În topul naţional

Din clasa a II-a a participat an de an la concursuri locale, interjudeţene sau naţionale de matematică. Primul concurs la care a fost prezent este „Micuţul Gaus“, desfăşurat la Buzău, în 2006, şi de la care s-a întors cu locul I.

Chiar dacă a fost la zeci de concursuri şcolare şi are acasă peste 20 de medalii şi diplome, Cristi spune că emoţiile îl copleşesc tot timpul când intră într-o nouă competiţie. „Fiecare concurs este diferit de celelalte şi întotdeauna când particip am emoţii. Eu le consider constructive însă“, spune elevul.

Acum doi ani a participat pentru prima dată la olimpiadele naţionale. De fiecare dată a obţinut rezultate foarte bune. După olimpiadele din clasa a V-a şi a VI-a, Cristi se poate lăuda cu o menţiune şi cu două medalii - una de aur şi una de argint, oferite de către Societatea de Ştiinţe Matematice din România.

Un elev model

Printre cele mai importante concursuri de matematică la care elevul a obţinut rezultate deosebite se numără „Micul matematician“, „Viitorii matematicieni“ sau concursul interjudeţean „Cristian Calude“. La fiecare dintre aceste competiţii elevul bârlădean a participat de mai multe ori. De fiecare dată, familia şi profesorii l-au primit cu laude şi felicitări.
„Cu două săptămâni înainte de un concurs, lucrez cel puţin trei ore pe zi“, explică matematicianul a cărui experienţă competiţională este, pentru vârsta lui, una notabilă.

Dar matematica nu este singura disciplină la care Alexandru şi-a demonstrat abilităţile la un nivel destul de înalt. El a participat şi la concursuri de la alte discipline. În clasa a V-a a obţinut menţiune la olimpiada naţională de limba română, competiţie la care a fost prezent şi anul acesta. O altă pasiune a elevului este muzica. „Îmi place foarte mult să cânt. Fredonez melodii şi acasă şi la şcoală“, spune Cristi.

Anul acesta a participat la concursul judeţean de muzică „Florile Copilăriei“, la care a obţinut locul I. Cu aceste rezultate, nu e de mirare că la Concursul de Logică şi Pxerspicacitate „Iorgu Radu“ elevul bârlădean a obţinut locul III.

Profil
Născut. 1 mai 1997, la Vaslui.
Studii. Elev în clasa a VI-a la Şcoala generală nr. 11 „George Tutoveanu“ din Bârlad.
Familie. Are o soră mai mare.

Întrebări şi răspunsuri
Ce faci în timpul liber?
Mă joc cu prietenii în faţa blocului. Când stau în casă îmi place foarte mult să mă joc pe calculator.
Când ai descoperit pasiunea pentru matematică?
Mi-a plăcut matematica de când eram la grădiniţă. Îmi placea să fac operaţii şi calcule, pe când ceilalţi copii preferau să se joace.
Ce planuri ai pe viitor?
Vreau să continui cu matematica şi mi-aş dori foarte mult să ajung olimpic internaţional la această materie.

Ce-i place
Oricând are puţin timp liber, lui Cristian îi place să îşi deschidă calculatorul şi să încerce unul dintre jocurile preferate. Alteori, preferă să asculte muzică.

Ce nu-i place
Evită să intre în discuţii contradictorii. „Când mi se întâmplă să mă contrazic cu cineva aplic principiul conform căruia cel mai deştept cedează primul“, spune Cristi.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite