Vaslui: Portret/ Alecsandru Cană, pompierul care a salvat sute de vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a incendiat la 7 ani bucătăria părinţilor, şi-a petrecut întreaga viaţă luptând cu flăcările. A ieşit la pensie colonel de pompieri.

A ales meseria de pompier pentru că îi oferea prestigiu, dar şi pentru că încă de la terminarea studiilor a lucrat doar în domeniul protecţiei civile. Colonelul în rezervă Alecsandru Cană a făcut prima dată cunoştinţă cu focul când avea doar 7 ani, iar atunci a incendiat bucătăria de vară a părinţilor.

„M-am jucat prima dată cu focul când eram în clasa I. Eram împreună cu un frate mai mare, singuri acasă, şi am incendiat bucătăria de vară. Lângă sobă era o sticlă cu benzină, pe care am răsturnat-o din greşeală, moment în care din sobă a căzut un tăciune aprins“, povesteşte colonelul.

Bunicul a salvat situaţia

Copiii nu ştiau ce să, astfel că au încercat să stingă focul cu o găleată cu apă, dar acesta s-a înteţit mai tare. În ajutor a venit bunicul, care a stins focul aruncând nisip cu o lopată, îşi aminteşte Alecsandru Cană prima sa experienţă „pompieristică“. Cu timpul, a învăţat să stingă flăcările în mod profesionist.

Îşi aminteşte unele intervenţii de parcă ar fi fost ieri şi nu o dată a văzut moartea cu ochii. Prima oară era s-o păţească în perioada când era militar în termen. „De trei ori, când eram militar, era să îmi pierd viaţa. În mai 1979, când am intervenit la un incendiu produs la fabrica de mobilă, în luna septembrie a aceluiaşi an, când am mers la un incendiu izbucnit la un depozit de substanţe chimice, iar a treia oară a fost în ianuarie 1980, când am intervenit la un incendiu produs la cantonul CFR Buhăeşti“, a precizat colonelul.

A lansat recent o carte

În timpul carierei de ofiţer, Alecsandru Cană a mai ajuns  de două ori în situaţii-limită, în ambele cazuri fiind vorba de cisterne pline cu combustibil, care se răsturnaseră pe carosabil.

Recent, colonelul în rezervă Alecsandru Cană s-a lansat în domeniul literar cu un „Îndrumător pentru instruire în domeniul situaţiilor de urgenţă“, lucrare prin intermediul căreia doreşte să împărtăşească vasluienilor cunoştinţele sale cu privire la prevenirea şi stingerea incendiilor, dar şi a altor situaţii de urgenţă.

„Am considerat că experienţa acumulată în perioada de activitate ca subofiţer şi ofiţer activ în cadrul Grupului de pompieri şi, din 2004, în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, poate fi utilă, prin intermediul acestei cărţi, şi altor persoane interesate de apărarea vieţii şi patrimoniului de urmările incendiilor, calamităţilor şi catastrofelor“, a adăugat Alecsandru Cană.   

Profil
Născut. 15 martie 1958, Munteni, judeţul Galaţi.
Studii. Licenţiat în Drept, Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu.
Familie. Este căsătorit  şi are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Vă este frică de foc?
„De foc nu mi-a fost niciodată frică. De apă, la fel. La cinci ani era să mă înec, iar la şase ani deja înotam. În schimb, am avut tot timpul o temere faţă de cutremure, asta şi pentru că de fiecare dată eşti luat prin surprindere şi eşti vulnerabil“, a explicat pompierul. 
Ştiu vasluienii să se ferească de incendii?
„Lumea este pregătită să prevină incendiile, numai că din dorinţa de a agonisi cât mai mult, uită să mai apere ceea ce au. Oricum, cele mai multe probleme sunt în mediul rural, unde se produc şi cele mai multe incendii la gospodăriile populaţiei. Tot în mediul rural sunt înregistrate şi cele mai multe victime“, a afirmat colonelul.

Ce-i place
„Sportul, muzica, pescuitul. Îmi place fotbalul, însă unele probleme medicale mă împiedică să mai joc. Muzica să fie de calitate, indiferent de gen. În ce priveşte pescuitul, îmi place doar la undiţă, iar cea mai mare captură a fost un crap de 1,3 kilograme“, a spus Alexandru Cană.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac anturajele în care se foloseşte vocabular trivial şi gesturile de violenţă. De asemenea, nu-mi place politica, fapt pentru care nu m-am gândit vreodată să mă înscriu într-un partid politic, cu atât mai mult cu cât vedem unde ne-a adus politica“, a mărturisit fostul pompier.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite