Vaslui: Portert/ Maximilian Opaiţ: „Matematica îţi formează gândirea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul conduce una dintre cele mai bune şcoli din judeţ, iar elevii pe care-i pregăteşte la matematică au rezultate foarte bune la olimpiade.

Maximilian Opaiţ predă tainele matematicii de 35 de ani. Directorul Şcolii „George Tutoveanu“ din Bârlad spune că nu mai ştie numărul olimpicilor pe care i-a pregătit de-a lungul anilor. Numai anul şcolar trecut, peste 20 de elevi de-ai săi au avut performanţe notabile la concursuri. „Pentru a face un elev performant este foarte important ca acesta să fi primit pregătirea necesară şi de la învăţător. Dacă vorbim strict de elevii olimpici pe care i-am pregătit eu, un mare merit îl au şi dascălii care i-au învăţat în ciclul primar“, ne-a spus Maximilian Opaiţ.


Provine dintr-o familie de matematicieni


În adolescenţă, profesorul de matematică era pasionat de silvicultură şi biologie. „Iniţial am vrut să dau la Facultate la Sivicultură, însă, din cauza unor probleme, n-am mai putut. Atunci am ales matematica, îndemnat şi de faptul că ceilalţi trei fraţi ai mei optaseră pentru această materie. Pe timpul studiilor mi-am descoperit iubirea şi respectul pentru cifre“, ne-a spus directorul.


Acum doi ani, şcoala pe care o conduce a fost prima pe judeţ, raportat la rezultatele elevilor, iar anul trecut, pe locul al treilea. „Nu am făcut decât să continui munca depusă de predecesorii mei şi să încerc să ţin întotdeauna ştacheta sus. Şcoala este a doua mea casă şi caut întotdeauna să mai fac câte ceva. Şi după ce o să ies la pensie o să vin foarte des pe aici“, recunoaşte Opaiţ.


A scris patru cărţi


Profesorul colaborează de foarte muţi ani cu revista „Gazeta matematică“. Are publicate şi patru cărţi şi a colaborări la redactarea altor patru. Şi după atâţia zeci de ani dedicaţi matematicii, uneori învaţă câte ceva nou. „Cu cât rezolvi mai multe probleme, cu atât iţi dai seama cât de puţin ştii. În matematică nu poţi cunoaşte niciodată totul. Această materie îţi formează un sistem de gândire care te ajută să operezi în orice alt domeniu“, a explicat dascălul.

întrebări şi răspunsuri

Ce le puteţi spune elevilor care îşi aleg specializari umaniste doar pentru a scăpa de matematică?
Le recomand elevilor să aleagă să înveţe ceea ce le place lor. Nu ceea ce le spun părinţii sau profesorii.
Sunteţi profesor de 35 de ani. S-au schimbat elevii de astăzi faţă de primii şcolari pe care i-aţi avut?
Da, sunt diferenţe, în principal cauzate de „îmbolnăvirea“ sistemului de învăţământ. Copiii de astăzi sunt influenţaţi greşit de mass-media şi de lipsa modelelor de valoare. Deteriorarea mediului familial şi tentaţia de emigrare a unor părinţi sunt alte cauze care au făcut ca elevii să se schimbe. În rău, din păcate.

ce-i place
Profesorului de matematică îi place să se îngrijească de orice lucruşor din propria casă, pe care ne-a mărturisit că a ridicat-o aproape integral cu propriile mâini. Din când în când mai merge la ţară, unde se îngrijeşte de stupii cu albine pe care îi are.

ce nu-i place
Nu-i plac vremurile în care trăim şi lipsa de perspectivă a multor tineri. „Spiritul tinerei generaţii este bulversat de realitatea de zi cu zi“, crede Maximilian Opaiţ.

profil
născut. 20 aprilie 1952, la Vaslui.
studii. Masterand la Facultatea de Matematică a Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi.
familie. Este căsătorit, are o fiică.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite