Vaslui: Poliţiştii locali, gaură uriaşă în bugetul local

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţii vor urma cursuri speciale obligatorii, care costă 5.000 de lei de persoană. În Vaslui şi Bârlad sunt 170 de angajaţi. Costurile ar urma să fie suportate de Consiliile Locale, care sunt prea sărace pentru pretenţiile ministerului de resort.

Cursurile pentru pregătirea poliţiştilor locali ar urma să se desfăşoare în mai multe tranşe, în funcţie de atribuţiile pe care le-a primit fiecare angajat după reorganizarea instituţiei.


Acestea sunt organizate de către Ministerul Apărării şi Internelor (MAI), pe parcursul a cinci ani, iar plata este suportată de Consiliul Local. Pregătirea unui poliţist local costă 5.000 de lei de persoană, iar în Bârlad sunt 70 de angajaţi. Acest lucru înseamnă că şcolarizarea agenţilor ar costa 350.000 de lei, bani pe care CL nu-i are.


„Costurile sunt imense“


„Legea este destul de neclară în ceea ce priveşte aceste cursuri. Aşteptăm şi noi mai multe clarificări de la ministerul de resort. Dacă ar fi să ne luăm după forma actuală a legii, costurile ar fi imense, iar Consiliul Local al Bârladului nu cred că îşi va permite să aloce atâţia bani. Ar fi vorba de aproximativ 3,5 miliarde de lei vechi în total“, a spus Vasile Rădoi, directorul Poliţiei Locale din municipiul Bârlad. Bârladul este atât de sărac încât poliţiştii din oraş au apelat la diferite strategii ca să-şi poată desfăşura activitatea.


Ei folosesc uniformele de anul trecut, pe deasupra cărora au fost imprimate sigle cu noua titulatură. Pentru o schimbare completă a uniformelor, reprezentaţii unităţii bârlădene spun că ar fi nevoie de aproximativ 6.000 de lei. Momentan, aceşti bani nu sunt disponibili.


Afacere la nivel înalt?


În Vaslui, situaţia este mai bună. Poliţiştii locali au uniforme noi de la începutul anului, iar pentru şcolarizarea lor s-au găsit câţiva lei pentru începerea cursurilor.


„Prima tranşă de agenţi se află deja la Iaşi pentru a efectua aceste cursuri şi vor urma alte trei. Momentan, am  plătit câte 200 de lei pentru fiecare angajat“, a spus Laurenţiu Turbatu, directorul Poliţiei Locale Vaslui, care are în subordine 100 de angajaţi. Bârlădenii consideră că aceste cursuri sunt o afacere ciudată la nivel înalt.


„Să plăteşti 5.000 de lei de persoană ca să facă nişte cursuri mi se pare o aberaţie. Oamenii aceştia sunt poliţişti, deci ştiu ce au de făcut. Ce anume poate să coste atâta? Doar dacă nu este o metodă de a lua bani din bugetul local pentru politicieni“
, a spus Iulian Dragu, învăţător.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite