Vaslui: Permisul de conducere, un lux pentru vasluieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instructorii auto spun că afacerile li se clatină serios din cauza lipsei cursanţilor, cu 50% mai puţini ca anul trecut. Tot mai puţini vasluieni îşi permit să urmeze cursurile unei şcoli de şoferi. Odată cu scăderea numărului de permise eliberate, a scăzut şi cel al înmatriculărilor.

Acutizarea crizei financiare este resimţită din plin de şcolile de şoferi din judeţ. Iulia Bădărău, instructor auto, spune că 2010 este unul din cei mai slabi ani, numărul cursanţilor fiind mult mai mic decât anul trecut.


„S-a  redus mult numărul celor care mai fac acum şcoala de şoferi. Nu mai are lumea bani, iar costurile pentru obţinerea unui permis de conducere sunt destul de mari pentru un vasluian de rând, mai ales în această perioadă, când oamenii rămân fără locuri de muncă sau li se reduc salariile“, a spus Bădărău.


Au renunţat la cursuri


În aceeaşi situaţie se află şi instructorul Liviu Lupu. „Se constată o scădere a numărului de clienţi. Criza a afectat toate domeniile, era normal să ne afecteze şi pe noi. Au fost situaţii în care elevii au început şcoala, au parcurs jumătate din ore şi au fost nevoiţi să renunţe din cauza lipsei banilor“, ne-a precizat Liviu Lupu. 


La multe şcoli de şoferi scăderea atinge chiar 50%. „Anul trecut, pe vremea asta, aveam aproape 100 de cursanţi, iar acum am doar 56. Ştiu că aceeaşi situaţie este şi la celelalte şcoli“, afirmă Adrian Aionoaiei, instructor auto. Şi poliţiştii spun că, în 2010, numărul permiselor eliberate s-a redus mult faţă de anii trecuţi. „În acest an au fost eliberate 6.067 permise de conducere, în timp ce anul trecut, în primele şase luni au devenit şoferi aproape 6.200 de vasluieni“, a spus Dumitru Tăbăcaru, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule Vaslui.


Mai puţine înmatriculări în judeţ


El a mai adăugat că cele mai multe carnete de şofer au fost eliberate pentru categoria B de autovehicule. În ce priveşte înmatriculările, şi în acest caz s-a înregistrat o scădere, chiar dacă nu la fel de importantă ca în cazul permiselor de conducere. „În judeţul nostru au fost înmatriculate în primul semestru din 2010 puţin peste 3.700 de autovehicule, în  timp ce anul trecut au fost înscrise în circulaţie 4.137“, a mai spus Tăbăcaru.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite