Vaslui: Pepeni şi roşii turceşti cu etichetă românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pieţele sunt pline de fructe şi legume de sezon aduse de peste mări şi ţări, dar prezentate clienţilor ca fiind autohtone. Şi calitatea mărfii lasă de dorit. Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au interzis precupeţilor să vândă 3,5 tone de marfă stricată.

Puţini dintre precupeţii din pieţele vasluiene sunt ţărani care-şi vând roadele muncii lor. Cei mai mulţi sunt simpli intermediari care aduc marfă din Grecia sau Turcia. Deşi poartă etichete româneşti, majoritatea piersicilor, roşiilor şi chiar o mare parte din pepeni au fost aduşi de la peste 1.000 de kilometri depărtare.

Cei de la Protecţia Consumatorilor spun că a devenit o regulă ca precupeţii să-şi mintă clienţii, cunoscând preferinţa acestora pentru produsele româneşti.

„Deşi majoritatea produselor erau etichetate ca fiind din România, în realitate legumele şi fructele fuseseră aduse din alte ţări“, a subliniat Dan Cain, comisar-şef la Protecţia Consumatorului.Mulţi vasluieni nici nu bănuiesc că etichetele sunt mincinoase. „Am venit să cumpăr un pepene. Am mai luat de aici şi am fost mulţumită. Sunt pepeni româneşti, buni la gust“, spune Lenuţa Mihalcea, venită la cumpărături în Piaţa Vidin.

Amenzi de aproape 15.000 de lei

Alţii spun că nici nu-i mai interesează provenienţa mărfii. „Nu mai ţin cont dacă sunt produse româneşti sau străine. Cumpăr ceea ce este mai ieftin“, recunoaşte altă gospodină. O altă problemă semnalată de Protecţia Consumatorilor este că mulţi precupeţi încearcă să „strecoare“ clienţilor marfă stricată, în loc s-o arunce. Inspectorii au găsit pe tarabe roşii, ardei, vinete, castraveţi, ceapă storcite sau atinse de mucegai.

„În urma deficienţelor constatate am oprit temporar de la comercializare 3.595 de kg de produse, în valoare de 8.267 de lei“, a adăugat Dan Cain. În ultima săptămână, angajaţii de la Protecţia Consumatorilor au aplicat 34 de amenzi în valoare totală de 14.900 de  lei.

Cum recunoaşteţi importurile
Fructele şi legumele de import sunt mult mai atent ambalate şi, în general, sunt mai aspectuoase. Pe de altă parte, multe au gust fad sau schimbat, ca urmare a tratamentelor chimice. În sezonul rece acestea sunt singurele care se găsesc în pieţe. „Jumatate din an comercializăm produse româneşti şi jumătate de an produse de import“, susţine Mioara Cozma, precupeaţă.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite