Vaslui: PORTRET/ Vlad Mărgărint, astrofizicianul cu talent de actor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevul bârlădean are mai multe performanţe notabile atât pe plan naţional, cât şi internaţional la astronomie, astrofizică, matematică şi fizică.

Vlad Mărgărint şi-a descoperit pasiunea pentru ştiinţele exacte în clasa a VII-a. Atunci a participat pentru prima dată la olimpiada judeţeană de fizică.

„Nu eram foarte pregătit, recunosc, însă după acest concurs mi-am descoperit pasiunea pentru fizică“ povesteşte Vlad.

În anul 2005 s-a înscris în Asociaţia Astronomică „Sirius“, iar apoi a participat la Olimpiada Internaţională de Astronomie, ce s-a desfăşurat în China.

„Am început să particip la concursuri din dorinţa de a-mi demonstra mie ceva. Pe atunci eram mic, nu puneam atât de mult suflet, cum pun acum în acest domeniu“, spune bârlădeanul.

Cea mai mare performanţă a venit anul acesta, când a reuşit să obţină medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Astrofizică de la Teheran. De asemenea, a contribuit la clasarea pe poziţia a treia a României la acest concurs. „Astrofizica înseamnă astronomie plus fizică. În această ecuaţie mai poate fi adăugat un coeficient, matematica“, susţine Vlad.

Performanţa cere sacrificii

Pe lângă astronomie şi fizică, Vlad Mărgărint are mai multe participări şi la concursuri judeţene de matematică.Proaspătul absolvent de liceu spune că toate aceste materii se leagă între ele şi, pentru a putea deveni performant în ştiinţele exacte a trebuit să facă anumite sacrificii. „M-am lăsat un pic de celelalte materii pentru a mă canaliza pe ceea ce vreau eu să fac. Am avut destule nopţi în care m-am gândit dacă e bine ceea ce fac“, recunoaşte olimpicul.

Profesorii care l-au îndrumat pe bârlădean în cei patru ani de liceu spun că Vlad a fost un elev model. „De multe ori îi salva pe ceilalţi colegi. Se ridica şi vorbea în numele tuturor. Foarte bun coleg şi mărinimos“, spune Mihai Chetraru, fostul profesor de fizică al lui Vlad.

„M-am născut actor“

O altă pasiune a olimpicului este actoria. Vlad spune că a prins gustul acestei arte după ce a jucat în câteva filme de scurt metraj, la nivel de amator însă. „Teatrul este cea mai efemeră artă şi vreau să mă angrenez în acest domeniu pentru că o consider o artă totală. Actorul face posibil ca un model de om să fie redat societăţii. Eu cred că m-am născut actor. Dezvoltarea mea în ştiinţele exacte nu va fi la fel dacă nu aş încerca şi tainele actoriei“, spune Vlad.

Pentru a combina cele două materii, bârlădeanul spune că se va înscrie atât la o facultate de matematică, cât şi la una de actorie.

Profil

Născut: 22 martie 1991, la Bârlad.
Studii: Absolvent al Colegiului Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu“.
Familie: Este singur la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri
Ce-ţi propui pe viitor?
Vreau să fiu Vlad Mărgărint. Şi mă chinui în fiecare zi să fiu ceea ce cred eu despre Vlad Mărgărint. 

Ai fi putut ajunge performer în ştiinţele exacte dacă nu ai fi avut în jurul tău oameni care să te ajute?
Nu cred. Dezvoltarea mea se datorează şi experienţei din copilărie. Nu m-aş fi văzut la fel dacă nu aş fi fost dezamăgit cândva în trecut. Mereu omul trebuie să se arunce într-o mare a celorlalţi şi să vadă dacă se scufundă, se ridică deasupra sau rămâne la acelaşi nivel cu ei.

Ce-i place
Îi plac filmele româneşti, în special „Filantropica“, şi ieşirile cu prietenii. „Îmi place să discut liber cu prietenii mei, si să-şi spună fiecare punctul de vedere, chiar dacă e diferit de-al meu“, precizează Vlad.

Ce nu-i place
„Termenul de a nu plăcea e relativ. Într-o zi un lucru poate să nu-ţi placă, iar a două zi să-ţi placă. Omul e atât de schimbător încât ceea ce urăşte în copilărie poate ajunge să iubească atunci când e adult“, spune Vlad.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite