Vaslui: PORTRET/ Teodor Pracsiu: „Suntem prea săraci ca să avem teatru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai importanţi oameni de cultură ai judeţului consideră că situaţia economică precară a vasluienilor face ca municipiul să nu aibă un teatru.

Venit în urmă cu 44 de ani în Vaslui cu repartizare ca profesor de limba şi literatura română la şcoala din comuna Fălciu, Teodor Pracsiu avea să devină unul dintre cei mai importanţi scriitori şi critici de teatru. A debutat în jurnalism în 1969, la ziarul de partid „Vremea Nouă“, unde a fost redactor, şef de secţie, secretar general de redacţie şi apoi redactor şef.

Valentin Silvestru, mentorul său

A avut ca domenii cultura şi învăţământul, astfel că a trebuit să scrie cronică de teatru. Astfel a ajuns să-l întâlnească pe mentorul său, Valentin Silvestru, cel mai mare cronicar de teatru din epoca postbelică.

„Datorită lui Valentin Silvestru am ajuns să pot urmări piese pe cele mai importante scene ale teatrului românesc şi astfel să pot avea o viziunea de ansamblu. La Vaslui eram limitat, doar cu piesele jucate de actorii bârlădeni, nu aveam etaloanele valorice naţionale“, a spus Teodor Pracsiu. Talentul avea să şi-l pună în valoare începând cu 1985, când a publicat primul volum de critică teatrală- „Clepsidrele Thaliei“.

De atunci, a mai publicat şapte volume, ultimul în 2006, când a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România, dar şi numeroase antologii de umor, articole, cronici şi eseuri. Convins că vasluienii au umor, în 1994 a înfiinţat Cenaclul umoriştilor „Valentin Silvestru“.

„Aveam nevoie de acest cenaclu pentru că vasluienii au umor, îi au pe Valentin Silvestru, pe Constantin Tănase şi festivalul internaţional care îi poartă numele“, a explicat Teodor Pracsiu, adăugând că, din păcate, acum cenaclul se află „în adormire“.

„Nici Festivalul internaţional de umor «Constantin Tănase» nu mai este ce-a fost. La început erau 28 de zile de festival, iar acum s-a ajuns ca acesta să ţină doar 5-6 zile“, a mai spus publicistul.

„Trebuie bani să ai teatru“

În ceea ce priveşte înfiinţarea unui teatru în Vaslui, Teodor Pracsiu se declară pesimist. „Nu avem teatru pentru că suntem săraci“, a punctat Pracsiu, precizând că teatrul trebuie să vină în întâmpinarea publicului şi nu invers.

„Din cauza lipsei banilor se formează un cerc vicios. Dacă ai piese bune, premiere, spectatorii vor veni. Ori, ca să ai aceste lucruri trebuie bani. Dacă nu ai bani nu poţi veni cu o piesă forte în faţa publicului, iar aşa nici oamenii nu vin la spectacole“, a spus Teodor Pracsiu, subliniind că nici Teatrul „Victor Ion Popa“ din Bârlad nu ar rezista dacă nu ar fi susţinut cu fonduri de la stat.

Profil
Născut
: 2 iunie 1946, la Râmnicu Vâlcea.
Studii: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ Iaşi, Facultatea de Litere, Curs postuniversitar de jurnalism.
Familie: Este căsătorit şi are patru copii.

Întrebări şi răspunsuri
Aţi lucrat 20 de ani în presa de partid. Cum este presa astăzi?
Astăzi, presa a câştigat în libertate, dar a pierdut în calitate. Caragiale spunea că «Gazetarul trebuie să aibă două atribute: gramatică şi conştiinţă», însă astăzi sunt foarte puţini cei care le au pe ambele. Din păcate, acum este foarte mult amatorism.
De ce nu avem un sistem educaţional competitiv?
Nici după 21 de ani nu avem o Lege a Educaţiei stabilă. Este contestată violent atât de profesori, cât şi de sindicate şi este clar că va trebui schimbată. În plus, universităţile particulare au scos pe piaţa profesori insuficient pregătiţi, mai ales din punct de vedere al metodologiei de predare. 

Ce-i place
Profesorul Teodor Pracsiu afirmă că îi plac florile, cafeaua, pe care să o bea împreună cu prietenii, dar şi faptul că în România sunt femei frumoase. „Avem un brand românesc incontestabil: femeile frumoase“, a spus Teodor Pracsiu.

Ce nu-i place
Teatrologul se declară deranjat de marile defecte ale poporului. „Detest comoditatea românilor, fariseismul, ipocrizia, lăcomia, dar şi faptul că televiziunile copiază la indigo emisiuni şi concursuri din occident“, a precizat profesorul.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite