Vaslui: PORTRET/ Smaranda Rinder: „Psihologul îţi asigură echilibrul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cei peste 10 ani de activitate, psihologul a vindecat sute de oameni cu depresii şi comportamente dintre cele mai ciudate. Şi-a dorit încă de mică să ajute oamenii şi voia să devină doctoriţă.

Ana Smaranda Rinder stătea foarte mult lângă mama ei, care era asistent de farmacie, şi vedea tot timpul oameni bolnavi. Fascinată de halatul alb şi de respectul pe care oamenii îl purtau medicilor, Ana şi-a impus din copilărie ca în viaţă să-i vindece pe cei suferinzi.

„Ştiu că pare, uneori, hilar că mi-am dorit să fiu medic, în comparaţie cu visurile pe care le au tinerele din ziua de azi, şi anume acelea de a deveni «Monica Columbeanu» sau «Bianca Drăguşanu»“, a spus Ana.

În liceu a ales psihologia

Visul ei a continuat şi când era la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanudin Vaslui unde a urmat cursurile profilului de fizică-chimie. În clasa a XII-a însă, fascinată de visul american al canapelei terapeutice, a decis să schimbe macazul şi să se îndrepte spre o altă parte a sănătăţii umane: psihologia.

„Am văzut un film american despre un psihoterapeut care m-a fascinat. Capacitatea lui de a pătrunde în mintea omului şi de a încerca să îl ajute să-şi rezolve problemele m-a determinat să urmez Facultatea de Psihologie. Aşa m-am decis să o iau pe acest drum, chiar dacă, la acea vreme, era un domeniu necunoscut în România“, a adăugat Ana. De 10 ani, Smaranda Rinder lucrează la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui. Prin cabinetul ei au trecut mii de pacienţi cu probleme din cele mai ciudate.

„Cele mai interesante cazuri sunt, cu siguranţă, cele ale persoanelor cu tulburări psihice grave care cred că-s spioni FBI căsătoriţi cu Claudia Schiffer sau acei oameni care se cred posedaţi de multiple alte personalităţi, de divinitate sau chiar de animale“, a dezvăluit psihologul.

Are pacienţi din toate mediile sociale

Ana are mulţumirea sufletească şi profesională că oamenii au început să-şi schimbe mentalitatea conform căreia dacă mergi la psiholog eşti nebun. 

La cabinetul ei particular vin persoane care vor să scape de stres sau care se plâng de diferite probleme în familie sau societate. „Rolul psihologului în societate este extrem de important. El este un factor de echilibru care facilitează comunicarea. Rolul unui psiholog nu este legat doar de partea de psihologie chimică, ci este implicat şi în alte domenii de activitate. Eu am oameni care au probleme la serviciu, vin manageri la mine. Vin soţi a căror relaţie scârţâie sau mame care au copii cu deviaţii de comportament“, a mărturisit medicul.

Profil
Născută:
10 septembrie 1976, la Vaslui.
Studii: Masterat în intervenţie psihosocială şi psihoterapie la Universitatea „Al. Ioan Cuza“, Iaşi, 2003.
Familie: Este necăsătorită şi are un băieţel, Ştefan.

Întrebări şi răspunsuri
Ce simţi atunci când reuşeşti să vindeci un om cu probleme?
Atât din punct de vedere personal, cât mai ales profesional, consider că cele mai mari satisfacţii le ai atunci când reuşeşti să faci un om să-şi găsească calea de a trece peste momentele dificile. Când reuşesc să fac un om depresiv să zâmbească şi să-şi dorească să trăiască simt că mi se ia o piatră de pe inimă.
Este grea meseria asta?
Din păcate sau din fericire, există şi momente grele când poate trebuie să consiliezi persoane care au aceeaşi problemă ca şi tine. Întotdeauna trebuie să te desprinzi de propriile probleme şi să faci pacientul să se simtă în siguranţă.

Ce-i place
Anei îi place să fie înconjurată în permanenţă de oameni şi să aibă mulţi prieteni. Iubeşte vara şi preferă culoarea albastru. „Îmi place vara deoarece mi se pare că toată lumea este veselă, radiază de bucurie şi, bineînţeles, pentru că pot pleca şi eu câteva zile în concediu“, ne-a spus psihologul.

Ce nu-i place
„Urăsc ipocrizia, minciuna şi parveniţii. Nu-mi plac acei oameni care, conjunctural, au ajuns în diferite funcţii, iar apoi uită de unde au plecat, îşi uită prietenii şi, mai ales, uită modul în care au ajuns acolo. De asemenea, nu-mi plac prietenii falşi“, a încheiat Ana Rinder.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite