Vaslui: PORTRET/ Simona Hohan îi învaţă pe elevi tainele geografiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesoara de la Şcoala nr. 2 „Vasile Pârvan“ din Bârlad modelează cultura generală a elevilor. Prin mâna ei au trecut peste 2.000 de tineri.

În cei 21 de ani de experienţă, profesoara Simona Hohan a pregătit la geografie şi franceză peste 2.000 de elevi. Dascălul mărturiseşte că cele două obiecte de studiu i-au plăcut încă din adolescenţă.

„După ce am terminat liceul am vrut să aleg o facultate cu dublă specializare. Am ales să studiez la Facultatea de Geografie şi Franceză de la Iaşi. Când am terminat studiile, timp de cinci ani, am predat într-o comună din judeţul Galaţi. Îmi aduc aminte că făceam în fiecare zi naveta. Plecam dimineaţa şi ajungeam seara acasă“, povesteşte Simona Hohan.

A refuzat universitatea din Iaşi pentru Bârlad

Pentru a aprofunda studiile în geografie, profesoara a urmat şi doctoratul în această materie. „Cei de la Iaşi, de la universitate, m-au curtat după ce am terminat doctoratul pentru a rămâne cadru didactic acolo. Nu am fost de acord pentru că mi-a fost greu să mă despart de oraşul în care am crescut. Aşa că  am preferat să mă întorc la catedră în Bârlad“, îşi aduce aminte Simona Hohan.

Profesoara crede că geografia este o materie foarte importantă pentru cultura generală a elevilor şi regretă că nu a mai rămas decât o oră obligatorie pe săptămână în ciclul gimnazial. „Mulţi cred că acest obiect nu este important. Însă geografia o întâlnim în orice context. De exemplu, când deschideţi televizorul şi vă uitaţi la ştiri sau când vorbiţi cu un prieten despre vacanţa în care a fost. Nimeni nu te judecă dacă nu ştii Teorema lui Pitagora, dar nu dă bine să nu ştii unde e Berlinul“, a explicat profesoara.

Are elevi olimpici în fiecare an şcolar

Ea mai povesteşte că în fiecare an a avut elevi care au reprezentant numele şcolii la concursuri.

„La geografie e un pic mai complicat cu olimpiadele în ciclul gimnazial. Nu se organizează decât în clasa a VIII-a şi, de obicei, până atunci elevul deja s-a axat spre altă materie la care vrea să facă performanţă. O mare greşeală este că elevii nu mai pot alege pentru a da examen la geografie după terminarea a opt clase. Acest lucru îi mai motiva să înveţe“, a spus profesoara  Hohan.

Profil
Născută: 13 octombrie 1962, Bârlad.
Studii: Doctorat în Geografie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.
Familie: Este necăsătorită.

Întrebări şi răspunsuri
Ce înseamnă meseria de profesor?
Meseria de dascăl nu se termină la catedră. Ea continua şi acasă. Un profesor responsabil trebuie să se pregătească temeinic pentru a doua zi. Plus că mai trebuie să participăm la diferite cursuri şi simpozioane. Această muncă te pune în contact cu lumea. Un profesor are de-a face cu foarte multe persoane, din toate categoriile sociale şi de vârstă.
Care credeţi că e cea mai mare hibă a sistemului de învăţământ românesc?
Sunt atât de multe lucruri care au dus la degradarea învăţământului şi toate sunt legate între ele. Din păcate, în momentul de faţă, sistemul este conceput în aşa fel încât nu ne mai lasă să facem educaţie. De multe ori, permisivitatea la clasă înseamnă anarhie.

Ce-i place
„Îmi place când am elevi pe care pot să-i modelez cum vreau eu şi ies din ei oameni de mare valoare. Am o satisfacţie foarte mare atunci când unii dintre foştii mei elevi mă sună sau vin la şcoală pentru a sta de vorbă“, a afirmat profesoara.

Ce nu-i place
Profesoara nu este de acord cu modul în care se manifestă unii elevi. Ea crede că un pic de disciplină ar fi de folos în educaţie. „Am impresia că actualul sistem îmi limitează rolul de educator. De multe ori, suntem obligaţi să devenim sclavii elevului“, a spus Simona.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite