Vaslui: PORTRET/ Nicolaie Mihai a luptat 25 de ani împotriva infractorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul procuror s-a confruntat de-a lungul carierei cu mii de speţe, care de care mai dificile. Chiar dacă are mai bine de un an de când s-a pensionat,  fostul magistrat îşi aduce aminte toate cazurile pe care le-a rezolvat.

Unele dintre ele nu-i dau pace nici după zeci de ani. „Am rezolvat câteva crime care m-au marcat. Şi acum, după ataţia ani, mai am coşmaruri cu persoanele care au fost implicate în ele“, povesteşte Nicolaie Mihai.

Procurorul Mihai, aşa cum este cunoscut în oraş, a luat licenţa cu 10 la Facultatea de Ştiinţe Juridice de la Iaşi şi a intrat în sistem în 1983, ca procuror la Bârlad. De-a lungul carierei a activat şi la Parchetul de pe lângă Trbunalul Vaslui.

La început a fost învăţător

Nicolaie Mihai povesteşte că a îmbrăţişat meseria de magistrat în urma sfaturilor profesorilor din liceu. „Eu voiam să mă fac muncitor în fabrică, la fel ca şi tatăl meu. Părinţii mei nu au fost de acord şi aşa am ajuns să termin un liceu pedagogic. Profesorii au fost cei care m-au îndemnat să mă axez spre justiţie“, ne-a spus procurorul.

După ce a absolvit liceul, Nicolaie Mihai a fost repartizat ca învăţător într-un sat din apropierea Vasluiului.

„Încercasem imediat după ce am terminat liceul să dau la facultate şi nu am reuşit din prima. Concurenţa era teribilă. Am dat de trei ori la rând şi când am reuşit am intrat printre primii“, povesteşte Nicolaie Mihai. De-a lungul anilor s-a întâmplat de mai multe ori ca anumite persoane să vină să-i ceară „ajutorul“.

„Cele mai multe situaţii de acest gen apăreau în dosarele în care erau anchetate infracţiuni economice. Cel care voia să te corupă nu venea niciodată direct, ci trimitea intermediari. Nu m-am pretat însă niciodată la astfel de practici“, susţine magistratul.

Profil
Născut
: 26 noiembrie 1956, la Bârlad.
Studii: Facultatea de Ştiinţe Juridice la Iaşi.
Familie: Este căsătorit, are trei copii.

Întrebări şi răspunsuri
Cum aţi caracteriza munca de procuror?
Grea, stresantă, dar în acelaşi timp atât de frumoasă când reuşeşti să dezlegi iţele unui dosar. Trebuie să fii supus întotdeauna dreptăţii şi să dai dovadă de tărie de caracter. Eu, dacă ar fi să o iau din nou de la capăt, aş face acelaşi lucru.
Ce sfat puteţi să daţi unui tânăr care vrea să urmeze această meserie?
Trebuie să fie sigur că îi place să facă aşa ceva. Pentru că, dacă nu faci o meserie cu plăcere, nu o să dai niciodată randament. Să fie pregătit să-şi sacrifice multe nopţi pentru a rezolva anumite cazuri, să reziste la stres.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite