Vaslui: PORTRET/ Nela Ganea şi-a dedicat viaţa prichindeilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Învăţătoarea spune că şi-a dorit încă din copilărie să practice această meserie. Îi învaţă pe cei mici alfabetul şi înmulţirea de două decenii şi jumătate. Să lucrezi zi de zi cu micuţii este o provocare căreia puţini îi fac faţă.

Nela Ganea face acest lucru de 25 de ani şi spune că nici nu se pune problema de rutină sau plictiseală. Învăţătoarea nu s-ar vedea făcând altceva şi crede că cel mai important lucru este să-ţi faci meseria cu dragoste pentru cei mici.

„Pentru a lucra cu ei trebuie să fii cald, să încerci să le intri pe sub piele şi să le înţelegi fiecare problemă. Întotdeauna trebuie să fie o punte de legătură între învăţător şi elev. Cel mai important este ca prichindeii să mă iubească. Asta e cea mai mare satisfacţie“, spune Nela Ganea.

Exemplifică lecţiile cu ajutorul calculatorului

Odată cu trecerea anilor, învăţătoarea a încercat să fie în pas şi cu metodele de predare moderne. Spune că urmează aproape în fiecare an câte un curs de perfecţionare şi încearcă să găsească cea mai bună modalitate de a-i face pe micuţi să înţeleagă ceea ce le predă la clasă.

De câţiva ani, dascălul foloseşte calculatorul pentru a exemplifica celor mici lecţiile.

„Chiar recent le-am predat copiilor ceva despre greieri şi le-am pus pe calculator un filmuleţ ca să înţeleagă mai bine. Modul acesta de predare îl am de mai mulţi ani. Iniţial mi-am adus calculatorul de acasă, după care, cu ajutorul părinţilor, am reuşit să achiziţionăm un computer performant. Pe viitor, intenţionez chiar să pun un proiector în clasă“, mărturiseşte învăţătoarea.

Preferata părinţilor

În cei 25 de ani de carieră, Nela Ganea a lucrat cu peste 200 de copii. În prezent, se află la cea de-a şaptea generaţie de copii pe care îi pregăteşte. Are 31 de elevi în clasă, mai mult decât oricare alt coleg de al ei.

Motivul e simplu: părinţii au solicitat în număr mare ca odraslele lor să fie la ea în clasă. Şi nici nu ar avea cum să fie altfel, din moment ce majoritatea foştilor ei elevi au ajuns pe la concursuri naţionale sau au urmat facultăţi de top.

„Vin la şcoală şi atunci când sunt liberă“

„Îmi iubesc foarte mult meseria. Mi se întâmplă să vin la şcoală chiar şi atunci când sunt liberă. De altfel, soţul meu este cel care face cumpărăturile sau mâncarea în casă, pentru că, de cele mai multe ori, eu îmi pregătesc lecţiile pentru a doua zi“, a încheiat învăţătoarea de la Şcoala Nr. 11 din Bârlad.

Profil
Născută:
4 septembrie 1967, Galaţi.
Studii: A absolvit Liceul Pedagogic „Vasile Lupu“, Iaşi.
Familie: Este căsătorită, are o fiică.

Întrebări şi răspunsuri
Care e cea mai mare satisfacţie ca învăţător? Dar cea mai mare insatisfacţie?
Ai un sentiment de mulţumire atunci când elevi pe care i-ai avut acum 20 de ani sună de Sărbători pentru a-ţi ura „La mulţi ani!“. Şi am destui foşti elevi care procedează în acest fel, chiar dacă acum sunt la casele lor. Cea mai mare insatisfacţie e atunci când copilul îşi pierde încrederea în tine. Pentru că este foarte greu să i-o recapeţi.

Cât de importantă este educaţia pe care o primeşte un copil în clasele primare?
În această fază se pune temelia educaţiei pe care o va avea elevul. Este foarte important şi pentru părinţi să înţeleagă următorul lucru: daca vor performanţă, trebuie să lucreze foarte mult şi acasă cu copiii lor.

Ce-i place
Învăţătoarei îi place să călătorească şi să şofe-ze. „Chiar dacă pentru mulţi acest lucru este un chin, mie îmi place foarte mult să mă trezesc cât mai de dimineaţă“, spune Nela Ganea

Ce nu-i place
„Nu-mi plac persoanele care emană o energie negativă. De asemenea, nu suport să ştiu că cineva e supărat pe mine. Prefer să fiu eu cea rănită decât să fi jignit pe cineva“, a completat învăţătoarea.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite