Vaslui: PORTRET/ Marin Bunea şi-a dedicat viaţa învăţământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marin Bunea
Marin Bunea

Profesorul de matematică are 34 de ani de când le predă elevilor tainele cifrelor. Fostul director al Şcolii „George Emil Palade“ se poate mândri cu zeci de olimpici judeţeni.

Cariera profesorului Marin Bunea se confundă cu istoria Şcolii nr. 10 „George Emil Palade“ din Bârlad, la care predă de la înfiinţare.

„Eu sunt originar din judeţul Argeş şi am ajuns în Bârlad datorită soţiei mele. Ne-am căsătorit când eram în facultate şi, după ce am absolvit, am decis să ne mutăm aici. Prima dată am predat la Şcoala nr. 1, după care m-am mutat la unitatea la care sunt şi acum“, a spus Marin Bunea.

Prin mâinile sale au trecut 2.500 de elevi

Mai bine de un sfert de  secol şi l-a petrecut în cabinetul de director.

„Funcţia de director este foarte grea. Trebuie să fii întotdeauna la curent cu tot ce se întâmplă în şcoală, să-i înţelegi pe elevi. La fel de grea este şi relaţia cu profesorii. Eu am reuşit să colaborez foarte bine cu ei pentru că de fiecare dată i-am considerat colegi, nu subalterni. De câte ori au apărut probleme, am considerat că e mai bine să le rezolv prin comunicare şi nu am apelat la măsuri drastice“,  a mărturisit profesorul.

În cei 34 de ani de activitate, dascălul a scos ce e mai bun din elevii şcolii de cartier pe care a condus-o. A avut zeci de premianţi la competiţiile locale şi judeţene de matematică. Prin mâna sa au trecut peste 2.500 de elevi. „Din păcate nu mă pot lăuda că-i mai cunosc pe toţi“, a recunoscut Marin Bunea.

În urma unei decizii a Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui, Marin Bunea a fost înlocuit în acest an din scaunul de director al Şcolii nr. 10 Bârlad. Mai are un an până la pensie şi spune că este mulţumit de ceea ce a reuşit să realizeze de-a lungul anilor. Ceea ce îl frământă acum pe profesor este scăderea  accentuată a calităţii învăţământului românesc.

Internetul distrage atenţia

Marin Bunea susţine că această problemă a apărut cam de zece ani, dar că în ultimul timp s-a acutizat.

„Una din cauzele pe care le găsesc eu pentru  faptul că tinerii nu mai sunt interesaţi de carte cum erau pe vremuri ar fi internetul. E folositor, insă nu la modul în care îl utilizează cei mai mulţi tineri. De asemenea, faptul că sunt atât de mulţi absolvenţi de facultate care nu au un loc de muncă e demoralizator pentru un elev. Lipsa interesului părinţilor sau pregătirea slabă a unor profesori sunt alte cauze“, crede profesorul de matematică.

Profil
Născut
: 6 septembrie 1948, comuna Slobozia, judeţul Argeş.
Studii: Facultatea de Matematică-Fizică de la Institutul Pedagogic din Bacău.
Familie: Este căsătorit, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Cum s-a schimbat funcţia de director în timp?
Din punct de vedere administrativ e mai greu. Eu mă aşteptam ca după Revolutie şcoala să se debaraseze de politic, dar nici vorbă de aşa ceva. Înainte erau mai mulţi bani, te duceai la Primărie, la prim-secretar şi te ajuta. Acum te gospodăreşti singur.
V-aţi dorit vreodată să aveţi o funcţie mai înaltă?
Când era inspector domnul Gheorghe Cârjă (n.r. fost inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui) se înfiinţase un post de inspector teritorial. Dumnealui a insistat să mă duc, însă nu am vrut. Pe mine naveta mă „omoară“şi sunt sigur că nu aş fi putut să fac faţă. Eu am fugit toată viaţa de navetă.

Ce-i place
Profesorului îi place să joace şah, să şofeze şi să rezolve probleme de matematică. „Acum am mai mult timp liber şi stau tot timpul cu revista cu probelme pe noptieră“, ne-a mărturisit Bunea.

Ce nu-i place
„Nu-mi place că sunt foarte mulţi oameni neserioşi. Şi că foarte multe persoane nu respectă munca intelectuală şi chiar fizică pe care ai depus-o faţă de ei“, ne-a spus Marin Bunea.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite