Vaslui: PORTRET/ Ioan Adam duce elevii mai aproape de astre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Predă fizica şi astronomia la Liceul „Eminescu“ din Bârlad de peste 25 de ani. A fondat una dintre cele mai importante asociaţii de profil din ţară. Asociaţia Astronomică „Sirius“ a furnizat, de-a lungul anilor, zeci de olimpici naţionali şi internaţionali.

Înainte de a pune bazele acestui ONG, Ioan Adam şi-a început cariera în domeniu cu un cerc de astronomie. „Acest lucru se întâmpla în 1985. Am atras elevii de la Liceul Teoretic «Mihai Eminescu», unitate la care predau şi astăzi, prin diferite activităţi şi concursuri din domeniu. Pe atunci nu eram foarte dotaţi din punct de vedere tehnologic, dar suplineam lacuna prin diferite tabere şi excursii tematice“, ne-a spus cadrul didactic, care predă fizica la „Eminescu“ din 1978.

Prima olimpiadă de astronomie, la Bârlad

Din 2004, asociaţia condusă de profesorul bârlădean a obţinut statutul de Club UNESCO. Numărul de proiecte şi concursuri la care tinerii bârlădeni au participat de-a lungul anilor sub egida Asociaţiei „Sirius“ este de-a dreptul impresionant. De menţionat sunt olimpiadele internaţionale de astronomie sau astrofizică de la care membrii asociaţiei s-au întors cu trei medalii de argint, două de bronz şi o menţiune.

Ultima performanţă notabilă este de anul trecut, când elevul Vlad Mărgărint s-a întors cu medalia de bronz de la Olimpiada Internaţională de Astrofizică de la Beijing. În prezent, clubul patronat de profesorul Ioan Adam are 211 membri, din 14 judeţe ale ţării, dar şi din Republica Moldova.

Prin activitatea din domeniul astronomiei, Ioan Adam a reuşit să obţină organizarea primei olimpiade de astronomie din ţara noastră chiar la Bârlad.

„Acest lucru se întâmpla în 2003. O altă ediţie a acestui concurs care s-a desfăşurat în oraşul nostru a fost cea din 2008“, ne-a mai spus Adam. Membrii asociaţiei conduse de Ioan Adam sunt împărţiţi la cursuri în funcţie de cunoştinţele de astronomie pe care le au.

Elevii observă cerul prin trei telescoape

„Sunt două grupe – începători şi avansaţi. Mulţi copii, când vin la cursuri, vor să se uite direct prin telescop. Mai întâi trebuie să deprindă nişte noţiuni elementare şi să ştie să observe principalele astre cu ochiul liber“, adaugă profesorul.

Sediul asociaţiei este la Liceul „Eminescu“, acolo unde tinerii pot observa astrele cereşti prin trei telescoape de care unitatea dispune.

Profil
Născut: 12 martie 1954, Huşi.
Studii: A absolvit Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“, Iaşi.
Familie: Este necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
Care este locul Bârladului în domeniul astronomiei?
Oraşul nostru este recunoscut ca fiind centrul astronomic şcolar din România. De altfel, multe dintre cercurile de astronomie s-au înfiinţat cu ajutorul nostru.
Ce părere aveţi despre astrologie şi horoscop?
Din punctul meu de vedere, n-au niciun suport ştiinţific. E altceva când vorbim despre relaţia dintre Pământ şi Soare, care poate avea efecte asupra omului, dar să spui că în aşezarea unor aştri ne face mai norocoşi este un nonsens.
Ce planuri aveţi pentru viitor?
Mi-aş dori să avem o dotare mai bună din punct de vedere tehnologic. Ne-ar trebui o cupolă pentru activităţi şi un microbuz.

Ce-i place
Profesorului de fizică bârlădean îi place să călătorească şi să facă drumeţii montane. „Îmi mai place şi sportul, însă nu prea am timp să îl practic în ultima perioadă“, spune Ioan Adam.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac persoanele care nu sunt de calitate. Din păcate, foarte greu mai găseşti astăzi oameni pe care să te poţi baza şi în care poţi avea încredere completă“, adaugă profesorul de fizică din Bârlad.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite