Vaslui: PORTRET/ George Ilaşcu ţine în viaţă horele populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul carierei sale, maestrul coregraf a reuşit să adune peste 80 de premii, obţinute la festivaluri judeţene şi interjudeţene de dansuri populare.

Şi-a început cariera de coregraf profesionist în 1964, când s- a angajat la Consiliul Orăşănesc al Sindicatelor Bârlad. Acesta a fost anul în care George Ilaşcu a pus bazele primei formaţii de dansuri populare din municipiul Bârlad, ansamblu din care făceau parte 24 de perechi.

„Este formaţia cu care am obţinut şi primele mele premii la spectacolele regionale. Îmi aduc aminte că pe vremea lui Nicolae Ceauşescu se organizau concursuri între întreprinderi, numite Dialog pe aceeaşi scenă“, povesteşte George Ilaşcu.

Mândru la „Cântarea României“

Între anii 1968 şi 1990, ansamblurile pregătite de maestrul coregraf au fost o prezenţă constantă pe scena festivalului naţional „Cântarea României“, emblemă a fostului regim comunist. „Cu formaţiile pe care le pregăteam am parcurs toate etapele acestui concurs. Am trecut de fazele judeţene, interjudeţene şi am ajuns până în finala concursului“, spune maestrul.

Un fin cunoscător al dansului popular românesc, George Ilaşcu şi-a dedicat întreaga carieră dansului din zona judeţului Vaslui. „Iubitorii de folclor ştiu că fiecare comună sau localitate are dansurile sale specifice. Pentru stilul moldovenesc, caracteristic este ritmul alert al jocurilor.  În judeţul Vaslui, predomină horele şi sârbele. Vasluiul se poate lăuda cu ansambluri precum Stejărelul de la Pădureni sau Doina Prutului din Murgeni“, precizează artistul.

Lada de zestre a judeţului Vaslui

În opinia maestrului coregraf George Ilaşcu, un dans specific judeţului Vaslui este cel intitualt „Rândurile“, joc întâlnit numai în satul Munteni de Sus.
Potrivit tradiţiei, acest dans este interpretat cu ocazia Anului Nou, de un ansamblu format din 14 băieţi. „Bătrânii noştri  ne-au lăsat adevărate comori pe care am încercat să le adun în cele patru cărţi pe care le-am scris“, spune  George Ilaşcu.

În prezent, maestrul coregraf predă cursuri de dans la Clubul Pensionarilor din Vaslui. Datorită lui, 16 bătrâni vasluieni îşi petrec timpul liber pe ritmuri de dans. 

Profil

Născut: 18 noiembrie 1938, comuna Micleşti, Vaslui.
Studii: Şcoala Populară de Artă Iaşi.
Familie: Căsătorit, are trei fete.

Întrebări şi răspunsuri
Ce v-a determinat să alegeţi meseria de coregraf?
Încă de pe vremea când eram copil mergeam împreună cu băieţii şi fetele la hora satului, unde am început să învăţ primii paşi de dans popular. Treptat, am ajuns să îndrăgesc acest gen de dansuri, astfel încât, în armată, am intrat în ansamblul Vânătorilor de Munte de la Braşov. După finalizarea stagiului militar, m-am întors în judeţul Vaslui.
De ce iubiţi dansul popular?
Dansul popular este expresia sufletului românesc autentic, reprezintă identitatea poporului român. Dacă ar fi să dau o definiţie, aş spune că dansul este manifestarea artistică prin care oamenii îşi exprimă bucuria, veselia.

Ce-i place
Cea mai mare pasiune a vieţii mele este dansul, preferatul meu fiind jocul popular. Iubesc şi  sportul. În tinereţe am practicat handbalul. De asemenea, am fost unul dintre jucătorii echipei de fotbal juniori Locomotiva Iaşi. La ora actuală practic gimnastică de întreţinere.

Ce nu-i place
Nu îmi plac oamenii care se laudă că fac ceva şi nu duc până la capăt ceea ce spun. Îmi displac manelele şi spectacolele de prost gust, în care în prima parte evoluează artişti de muzică şi dansuri populare, după care pe scenă urcă interpreţii de muzică uşoară care îi imită pe marii artişti.   

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite