Vaslui: PORTRET/ Elena Fociak iniţiază copiii în tainele picturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesor la cercul de pictură al Palatului Copiilor din Vaslui, Elena Fociak se poate lăuda cu zeci de premii naţionale şi internaţionale la concursurile de profil.

Elena Fociak a ajuns să iubească pictura din întâmplare, după cum chiar ea recunoaşte. În clasele primare, cel care îi făcea desenele la şcoală era tatăl ei.

Când a ajuns la gimnaziu, a început să-şi dedice tot mai mult din timpul ei acuarelelor şi pensulei. La acea vreme, trei dintre verişorii ei care erau la liceul de artă au descoperit că avea înclinaţii spre pictură şi au hotărât să o îndrume spre artă.

Şi-a dedicat tot timpul picturii

„Am strâns câteva din lucrările realizate de mine pe care, la un moment dat, le-a văzut unul dintre profesorii de arte plastice a unui verişor. El a decis că ar fi bine să fac pregătire pentru a urma cursurile liceului de arte plastice. Atunci am început să fac şi primele mele studii despre naturi statice“, îşi aminteşte profesoara de pictură. A luat examenul la liceul de arte plastice pe care l-a şi absolvit. În facultate, Elena îşi petrecea 80% din timp în atelierul de pictură.

„Aveam un profesor, Francisc Bartok, care îmi reproşa mereu faptul că stau prea mult în atelier, iar el nu era obişnuit cu astfel de studenţi. Îmi recomanda, mai în glumă, mai în serios, să îmi caut şi alte activităţi decât pictura. Nici măcar la masă nu mergeam“, mai spune Elena. După terminarea facultăţii, comunismul nu a ajutat-o prea mult, în sensul că a fost repartizată la mai multe fabrici de ţesătorie de mătase din ţară la compartimente de creaţie.

A câştigat zeci de premii la concursuri

Deşi avea un loc de muncă, pictoriţa simţea că nu asta vrea să facă, mai ales că şi dorul de casă nu îi dădea pace. În 1993 a ajuns la Vaslui şi atunci a decis să intre în învăţământ. După ce a dat examenul de titularizare pe care l-a luat din prima, Elena a primit o catedră la Palatul Copiilor, la cercul de pictură. De-a lungul carierei sale de cadru didactic, le-a arătat tainele picturii sute de copii cu care a avut nenumărate satisfacţii.

Profesoara se laudă că nu a existat concurs la care să nu participe, atât în ţară, cât şi în străinătate, la care să nu ia măcar un premiu. „Ultimul concurs la care am participat a fost unul la nivel naţional de la Buzău. Am participat cu lucrările realizate de 22 de elevi, iar în urma jurizării cercul de pictură de la Palatul Copiilor din Vaslui a primit numai puţin de 14 premii. Nu mă laud cu ele, deoarece munca este a copiilor, dar am satisfacţia că măcar au participat şi au dus numele judeţului şi pe alte meleaguri“, a mai spus Elena.

Profil
Născută:
28 ianuarie 1959, în comuna Uricani, judeţul Iaşi.
Studii: A absolvit Facultatea de Arte Plastice din Iaşi, secţia pictură, promoţia 1984.
Familie: Este căsătorită şi nu are copii.

Întrebări şi răspunsuri
Cum ajută pictura un copil?
Le dezvoltă copiilor nişte capacităţi intelectuale care conduc spre creativitate, le dezvoltă imaginaţia. Mai mult, cei mici îşi dezvoltă un anumit statut al personalităţii şi, ce e foarte important, ei preferă să aleagă cartea în locul calculatorului sau altor ocupaţii.
Ce planuri de viitor aveţi?
Până când voi ieşi la pensie, adică peste vreo zece ani, mi-aş dori ca, împreună cu alţi colegi cu care am demarat deja proiectul, să facem o şcoală de artă şi în municipiul Vaslui. Vestea bună e că Ministerul Educaţiei a aprobat deja înfiinţarea a două clase, una de-a I-a şi una de a V-a, cu câte 30 de copii.

Ce-i place
„Îmi place omul deştept pentru că atunci când un astfel de om are o idee vine şi cu susţinerea ei. Îmi mai plac oamenii dinamici şi care doresc şi dau dovadă că vor să se implice în diferite proiecte sau activităţi“, ne-a mărturisit Elena.

Ce nu-i place
„Nu-mi place formalismul şi fariseismul. Urăsc să particip la scenarii rău gândite de alţii. Nu-mi place iarna, tocmai pentru că sunt o persoană sensibilă, dornică de căldură şi lumină“, a mai spus profesoara.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite