Vaslui: PORTRET/ Claudiu Epure: „Şahul m-a ajutat să nu am emoţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 19 ani a cucerit deja zeci de premii la turneele din ţară şi străinătate. Este membru al clubului de şah Politehnica Iaşi. La şase ani, Claudiu Epure deprindea de la tatăl său primii paşi în tainele şahului.

Un an mai târziu, băiatul a început să frecventeze clubul de şah de la Palatul Copiilor din Vaslui, sub îndrumarea profesorului Constantin Grosu, cel care îl învaţă primele noţiuni teoretice şi scheme de joc.

În clasa a VII-a îl cunoaşte pe maestrul Gheorghe Munteanu. „El este cel sub îndrumarea căruia jocul meu a căpătat maturitate“, mărturiseşte tânărul.

În perioda în care a activat la Palatul Copiilor, tânărul a participat la nu mai puţin de 80 de turnee de şah, de unde s-a întors cu 30 de premii întâi.

În 2007 Claudiu Epure devine membru al clubului de şah Politehnica Iaşi. „Este momentul în care am început să particip la turneele mari, cu jucători internaţionali“, spune Claudiu Epure. Strategia pe care o abordează cel mai adesea în concursurile de şah este jocul deschis. „Merg mai mult pe tactică, pe atac şi contraatac. Cu acest stil de joc deschis am reuşit să obţin succese, dar am avut parte şi de înfrângeri. Este un joc dinamic“, susţine Claudiu Epure.

Cea mai lungă partidă disputată de tânăr într-un turneu a fost de cinci ore, iar cea mai scurtă s-a finalizat din doar zece mutări. „De obicei, partidele scurte au loc în turneele de blitz. Acum patru ani, am reuşit să obţin premiul I la turneul de blitz organizat la Botoşani“, mărturiseşte tânărul şahist.

Norvegianul Magnus Carlsen, modelul său

Claudiu Epure spune că îl are ca model pe jucătorul de şah în vârstă de doar 19 ani, Magnus Carlsen. Norvegianul a fost poreclit „Mozart al şahului“ în 2004 când, la numai 13 ani, a devenit mare maestru internaţional.

„L-am admirat întotdeauna pe Garry Kasparov, însă acum preferatul meu este Magnus Carlsen. Avem aceeaşi vârstă şi suntem născuţi la doar câteva luni distanţă unul de altul“, spune Claudiu Epure.

Vreo o carieră de informatician

Vasluianul îşi doreşte ca în viitor să îmbine şahul cu informatica. „După ce voi absolvi facultatea, mi-ar plăcea să antrenez şi copii. Performanţa în şah înseamnă multă muncă, câte opt ore pe zi. Eu nu am putut să aloc atâta timp sportului minţii. Şahul m-a ajutat să-mi dezvolt o gândire mai bună, să nu mai am emoţii la examenele de la şcoală“, spune proaspătul absolvent de liceu.

Profil

Născut: 4 noiembrie 1990, Vaslui.
Studii: Este student la Facultatea de Informatică de la Univ. „Al.I. Cuza“ din Iaşi.
Familie: Mai are un frate.

Întrebări şi răspunsuri
De ce ai optat pentru Facultatea de Informatică din Iaşi?
Este un domeniu de viitor. În ziua de azi totul se bazează pe lucrul cu calculatorul. În momentul în care voi absolvi această facultate voi avea şanse mai mari să-mi găsesc un loc de muncă. Am ales central universitar de la Iaşi pentru că este unul dintre cele mai bune din ţară. În plus, sunt înscris la Clubul de şah Politehnica Iaşi.
Care titlu ţi-a adus cele mai mari satisfacţii?
Victoria obţinută în turneul internaţional „Toamna de aur“ de la Ungheni, din Republica Moldova. La concursul care s-a desfăşurat în octombrie 2008 au participat 100 de concurenţi. M-am clasat pe prima poziţie.

Ce-i place
Este pasionatde informatică şi de aceea va urma cursurile unui Facultăţi de profil din Iaşi. „Îmi mai place muzica folk şi rock. Formaţia mea favorită este Pasărea Colibri“, spune tânărul. Claudiu susţine că este pasionat de şah pentru că este un joc de strategie.

Ce nu-i place
„Nu-mi place căldura excesivă. Dintre toate anotimpurile, îmi place iarna. De asemenea, nu-mi place să merg cu autobuzul, prefer maşina sau trenul“, explică Claudiu Epure.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite