Vaslui: PORTRET/Lucian Onciu, actorul care visează la un teatru vasluian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul şef de la Centrul pentru Promovarea Culturii Tradiţionale a cunoscut succesul sub luminile rampei, dar a lăsat actoria „ca să se facă util“.

A păşit pentru prima oară pe scenă în primul an de liceu, când împreună cu doi prieteni a înfiinţat o trupă de teatru. „Era o trupă veselă-Academia de umor, iar cele mai multe participări au fost la balurile bobocilor“, a spus Onciu.

Succesul trupei sale de liceeni a atras atenţia celor de la Teatrul „Victor Ion Popa“ din Bârlad, astfel că la terminarea liceului i s-a propus să joace alături de actorii bârlădeni.

„Mi s-a oferit posibilitatea să devin actor corp ansamblu la VIP Bârlad. Ştiam că se organizează un concurs pentru completarea trupei şi împreună cu un prieten am susţinut un examen, fiind apoi solicitaţi pentru stagiunea 1997-1998“,  a precizat tânărul actor.

Acela a fost şi momentul în care Lucian Onciu şi-a pus în minte să devină actor, chiar dacă, iniţial, nu era convins că va reuşi. „Propunerea celor de la VIP Bârlad m-a făcut să mă înscriu la cursurile Facultăţii de Actorie. Totuşi, trebuie să mărturisesc că, în momentul în care m-am apucat de actorie am făcut-o pentru succes, pentru aplauze şi reflectoare“, a spus Onciu, într-un exerciţiu de sinceritate.

I-a plăcut să-l joace pe Ion Nebunul

Rolurile dramatice au fost cele care l-au atras cel mai mult, iar personajul pe care l-a jucat cu cea mai mare plăcere este Ion Nebunul din piesa semnată de Ion Luca Caragiale, Năpasta. „Eu m-am ferit de personajele în care m-au văzut profesorii de la facultate, cel de june prim, şi recunosc că cel mai mult am fost atras de Ion, din Năpasta. A rămas rolul în care m-am simţit cel mai bine“, a explicat Lucian.

În ceea ce-i priveşte pe monştrii sacri ai teatrului românesc, Onciu mărturiseşte că Horaţiu Mălăele este actorul pe care îl apreciază cel mai mult. „În general, îmi plac actorii care nu-şi limitează repertoriile la categorii specifice, dezvoltând ceea ce înseamnă, în limbaj de specialitate, manierismul. Când l-am văzut însă pe Horaţiu Mălăele interpretându-l pe Voiniţchi, în spectacolul Unchiul Vanea, regizat de Yuri Kordonsky, am înţeles că el este unul dintre aceia care pot să facă roluri atrăgătoare pentru publicul larg, fără să facă rabat de la calitate“, a mai spus Lucian Onciu.

Aduce Festivalul „Tănase“

Lipsa unei stagiuni de teatru permanente la Vaslui l-a făcut pe Lucian Onciu să renunţe la actorie pentru Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui.

„La Vaslui există dezavantajul că nu există un teatru cu stagiune permanentă. Lipsa unei astfel de instituţii de cultură încerc să o substitui prin diferitele activităţi culturale organizate de CJCPCT, de la târguri ale meşterilor populari până la concerte de muzică clasică sau Festivalul Internaţional de Umor «Consantin Tănase» Vaslui“, a încheiat Lucian Onciu.    

Profil

Născut: 28 decembrie 1878, la Vaslui.
Studii: Universtatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru.
Familie: Căsătorit, are un copil în vârstă de 3 ani.

Întrebări şi răspunsuri
De ce teatru şi nu film?
„La Iaşi, nu exista la acea vreme secţie de film, dar pe mine m-a atras întotdeauna reacţia imediată a publicului. Fac parte dintre aceia care consideră că publicul este parte din întregul unui spectacol. De asemenea, filmul, din păcate, odată realizat, nu-ţi mai permite să creşti în interpretare“, a spus actorul. 

De ce ai ales centrul pentru promovarea culturii în schimbul actoriei?
„Am dat actoria pe ceea ce cred eu că mă face mai util în Vaslui, dar nu voi înceta niciodată să cred că îmi voi aduce contribuţia la înfiinţarea unui teatru în oraş“, a justificat Onciu.

Ce-i place
„Îmi plac oamenii care se simt bine şi care au linişte în pielea lor. Mă refer aici la cei pentru care diferenţa dintre ceea ce sunt şi ceea ce vor să pară nu este foarte mare“, mărturiseşte Lucian Onciu.

Ce nu-i place
Artistul îi detestă pe cei care afişează o falsă modestie. „Nu-mi plac oamenii care se folosesc de modestie, cerşind astfel aprecierile celor din jurul lor“, a spus Onciu. Nu-i plac actorii care joacă teatru şi-n viaţa de zi cu zi.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite