Vaslui: PORTRET/ Gheorghe Alupoaie recreează personaje cu dalta şi ciocanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În liceu era considerat un bun desenator, însă a preferat sculptura, artă care îi dă mai multă libertate în exprimare. Majoritatea lucrărilor sale se află în patrimonial naţional.

Talentul, mărturiseşte Gheorghe Alupoaie, l-a avut dintotdeanua. Cei care l-au descoperit au fost chiar părinţii, „care dispuneau de o anumită educaţie şi sensibilitate“.

„Cred că de pe la patru ani au văzut că sunt talentat. Mama a constatat că-mi place să mă exprim grafic şi că reprezentam într-o manieră realistă lucrurile pe care le vedeam“, a spus vasluianul.

Artistul îşi aminteşte că una dintre primele sale lucrări a fost „Enoriaşi intrând în biserică“, desen pe care l-a realizat privindu-i pe sătenii din localitatea în care a copilărit cum mergeau la slujbă.

Atras de tridimensional

„La un moment dat, tatăl meu avea un ziar pe masă. Pe prima pagină era o fotografie a lui Stalin. Mi-a cerut să-l desenez şi eu şi am făcut asta fără probleme“, adaugă Gheorghe Alupoaie.

Sculptura, care peste ani avea să-i aducă atâta faimă, a descoperit-o în timpul liceului. Deşi era unul dintre cei mai apreciaţi elevi la desen, a ales dalta şi ciocanul în locul pensulei şi a acuarelelor.

„În paralel cu sculptura am făcut studii sănătoase de desen artistic. În clasa a IX-a, elevii din anii terminali veneau la şevaletul meu să privească ce am desenat. Sculptura, însă, îmi dă prilejul de a mă exprima plastic tridimensional, o posibilitate pe care nu am avut-o până atunci. În desen trebuia să dau iluzia tridimmensionalului“, precizează Gheorghe Alupoaie.

Sculptorul afirmă că a preferat portretele, iar de-a lungul anilor a realizat busturi pentru majoritatea personalităţilor istorice şi ale culturii româneşti. „Portretul are posibilitatea de a reda trăirile interioare ale unui personaj. Asta m-a preocupat încă de la primele lecţii primite de la sculptorul Iftimie Bârleanu, unul dintre profesorii de la care eu am învăţat foarte mult“, a explicat artistul.

Bust dezvelit în Canada

În ce priveşte lucrările de care este cel mai ataşat, Gheorghe Alupoaie spune că bustul lui Nicolae Milescu Spătarul este unul dintre cele mai reuşite. „L-am făcut cu un patos absolut. Am citit despre el şi i-am simţit vibraţia de cărturar şi, mai ales, de călător în lumea largă şi l-am «plantat» în secolul lui, cu piese de vestimentaţie specifice stilului baroc. Chiar şi pe el l-am tratat într-o manieră barocă“, afirmă sculptorul.

Un alt bust cu care Gheorghe Alupoaie se mândreşte este al lui Mihai Eminescu, care a fost dezvelit pe 15 ianuarie, la Edmonton, în Canada. „Grafic, pe Eminescu l-am realizat de foarte multe ori, dar în sculptură este pentru prima dată“, a încheiat el.

Profil
Născut: 18 martie 1944, comuna Zamostea, judeţul Suceava.
Studii: A absolvit Facultatea de Arte Plastice, specializarea Grafică şi Sculptură.
Familie: Este căsătorit, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
De ce aţi refuzat statutul de membru al Uniunii Artiştilor Plastici?
Am avut trei încercări de a intra în UAPR. La prima, în 1986, trebuia să mă prezint la o expoziţie în Bucureşti. Atunci eram directorul Şcolii Nr. 7. Cei de la Comitetul de partid mi-au spus că întâi trebuie să-mi fac datoria aici şi apoi să rezolv treburile personale. Apoi, în 1990, cei din comisie i-au inclus atunci în Uniune pe alţi doi artişti.
A treia oară am refuzat.
Ce lucrări pregătiţi?
Lucrez la bustul lui Constantin Tincu, patronul şcolii din Lişna, judeţul Botoşani, localitate unde am copilărit. Trebuie să precizez că Tincu este unchiul meu şi a fost primul învăţător al acelei şcoli, pe care o şi construise.

Ce-i place
Sculptorul îndrăgeşte foarte mult sportul, de orice fel, mai ales că a şi practicat ani la rând fotbalul şi boxul. De asemenea, îi place foart mult să asculte muzică de operă, Verdi fiind unul dintre preferaţii săi.

Ce nu-i place
Gheorghe Alupoaie se declară mâhnit că acum din ce în ce mai mult lume este „bântuită“ de necinste, incorectitudine şi minciună. „Se practică foarte mult escrocheriile de orice fel şi la orice nivel, inclusiv ticăloşia“, a punctat artistul.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite