Vaslui: PORTRET/ Cosmin Creţu a dus sute de copii în lumea dansului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Refuzat de unele trupe care nu-l găseau suficient de „chipeş“, Cosmin şi-a făcut propria formaţie, Dance Factory, cu care a rupt gura multor jurii din România.

Mişcările incredibile ale lui Michael Jackson l-au fascinat din fragedă copilărie. A început să-i imite dansul, ajutat fiind şi de „o pereche de papuci care alunecau“.

A urcat prima oară pe scenă în primul an de gimanziu, când şi-a înfiinţat şi prima trupa de dans, Splendid. Tot atunci a avut parte şi de primele peripeţii. „Era primăvară, iar eu nu aveam adidaşi, aşa că mi-am tăiat insuletele pe care le-am transformat în pantofi, iar la preselecţie mi-au ieşit din picior. Nici pantalonii, care erau cu vreo două numere mai mari, nu era ai mei, fiind împrumutaţi de la un prieten. Arătam tare caraghios“, îşi aminteşte  Cosmin Creţu.  

Fabrica de dans

În urmă cu doi ani a decis să facă pasul spre profesioşti. A înfiinţat o şcoală de dans şi trupa Dance factory. „Am început să predau cursuri de dans, dar şi să dansez profesionist. Odată cu înfiinţarea trupei am început să mă implic mai mult, să fac coregrafiile sau să iau unele decizii vizavi de activitatea trupei“, a spus Cosmin.

Preferă street-dance-ul pentru că nu are standarde bine definite. „Pur şi simplu te mişti pe ritmurile muzicii“, explică Cosmin. Elevii săi însă de la copii de grădiniţă până la tineri în ultimii ani de liceu, învaţă de la dansul modern sau cel irlandez, până la cel popular românesc. Talentul şi profesionalismul de care au dat dovadă le-au adus zeci de premii la festivalurile şi concursurile unde au participat.

A refuzat să danseze dezbrăcat

Componenţa trupei Dance Factory a suferit numeroase modificări pentru că mulţi dintre membri ori au plecat la facultăţi, ori au plecat în alte oraşe unde dansează cu alte trupe. „Am elevi care au câştigat castinguri în alte orşe. Unul dintre ei face acum parte din trupa lui Marius Nedelcu, fost component al formaţiei Accent, un alt elev al meu dansează acum pentru Lora (ex - Wasaby), unul face parte din trupa de dans a formaţiei The Sky, din Iaşi, iar un altul este acum în Cipru, unde face dans aerobic“, precizat Cosmin Creţu.

Tânărul coregraf spune că a participat şi el la mai multe castinguri, însă de multe ori a fost refuzat „din cauza înălţimii sau pentru că nu arătam foarte bine“. Unele oferte le-a refuzat fie pentru că nu a avut „inimă“ să plece din Vaslui, fie pentru că trebuia să danseze mai mult dezbrăcat. „În showbiz se pune foarte mult accentul pe imagine, nu pe produsul artistic sau pe talent“, a conchis Cosmin. 

Profil

Născut: 19 decembrie 1985, Vaslui.
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Univ. „Al. I. Cuza“ din Iaşi.

Întrebări şi răspunsuri
Ce idoli ai în lumea dansului?
Îl apreciz foarte mult pe Marty Kudelka, coregraful lui Justin Timberlake. De asemenea, unul dintre idolii mei este Fred Astaire, unul dintre cei mai buni dansatori din istorie. Avea un talen nativ. Nu a făcut o oră de balet în viaţa lui, dar, cu toate astea, Astaire era foarte graţios.
Care-i cel mai greu dans?
În opinia mea, dansul popular românesc este cel mai greu, asta pentru că îţi trebuie multă ureche muzicală şi este foarte pretenţios ca tehnică. De exemplu, Căluşarii sau Bărbunc din Ardeal, două dansuri în care se ţine foarte mult cont de echilibru, mobilitate, rezistenţă sau  coordonare în spaţiu.

Ce-i place
„Îmi place că românii sunt talentaţi, inventivi şi au un simţ dezvoltat al umorului. Mă bucur că atunci când conaţionalii noştri meg în afara ţării reuşesc să aibă rezultate şi să-i impresioneze pe străini“, a afirmat Cosmin.

Ce nu-i place
Dansatorul spune că prea mulţi oameni de valoare ai ţării sunt recunoscuţi abia după ce mor. „Atunci când sunt în viaţă nu le recunoaşte nimeni valoare, iar când mor toţi îşi aduc aminte de ei şi se întrec să-i ridice în slăvi“, a mărturisit Cosmin.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite