Vaslui: Obligaţi să muncească departe de casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

20 de bârlădeni sunt trimişi să presteze pentru ajutorul social muncă în folosul comunităţii la zeci de kilometri de casă. Asistaţii spun că au încercat să discute cu autorităţile pentru a li se rezolva problema, însă nimeni nu a vrut să-i asculte.

Pentru a primi ajutor social din partea statului, asistaţii social sunt nevoiţi să meargă în fiecare lună la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vaslui. Acolo primesc o adeverinţă care să ateste că sunt în căutarea unui loc de muncă.


Zilele trecute, 20 de persoane din Bârlad au primit din partea instituţiei vasluiene repartizare de muncă în agricultură în localitatea Puieşti. Pentru a ajunge acolo, bârlădenii trebuie să dea în jur de 250 de lei pe lună pe transport. Asta în condiţiile în care ar câştiga de la stat 150 de lei pe lună. În cazul în care refuză, bârlădenii vor rămâne fără ajutor social. „Vreau să muncesc, însă nu-mi convine să iau pe mere ce dau pe pere. Am cinci ani de când iau ajutor social, am fost în fiecare zi la muncă. Nu fug de muncă, însă dacă trebuie să dau de două ori mai mult pe transport decât primesc de la stat cum să îmi convină“, a spus Laura Răducanu, 36 de ani.


Asistaţii vor să renunţe la muncă


În aceeaşi situaţie se află şi Elena Călinescu. Femeia povesteşte că iniţial a fost trimisă la Primăria Zorleni pentru un loc de muncă, însă cei de acolo au trimis-o tot la Puieşti. „E bătaie de joc. Vor să scape de noi şi nu ştiu cum. Credeţi că dacă am avea unde să muncim am mai sta cu ajutor social? Nu avem ce face. Am copii de hrănit, trebuie să avem şi noi o sursă de venit. Şi nu luăm banii degeaba doar. Până acum am muncit opt ore pe zi, fie iarnă, fie vară. Nu ne-am plâns niciodată. Să ne trimită în altă localitate e prea mult“, spune Elena Călinescu.


1.100 de asistaţi social


Reprezentanţii AJOFM Vaslui susţin că repartizările asistaţilor social au fost făcute conform legii. „Legea spune că pentru a rămâne cu ajutorul social, asistaţii trebuie să dovedească faptul că sunt în căutarea unui loc de muncă. A fost modificat actul normativ prin care şomerii nu puteau fi trimişi la muncă în localităţi mai îndepărtate de 50 de kilometri decât cea de domiciliu“, a spus Laura Toporăscu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vaslui.


În prezent, la Bârlad sunt cu aproximativ 400 de asistaţi social mai puţini decât la începutul anului. „Avem 400 de dosare şi 1.100 de beneficiari în momentul de faţă“, a spus Liliana Platon, şefa Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Bârlad.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite