Vaslui: Oamenii străzii, adăpostiţi la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii au decis ca persoanele fără casă să fie primite la Secţia de Psihiatrie. Jumătate din cele 20 de locuri sunt deja ocupate. Zilnic, pe toată perioada iernii, nevoiaşii vor avea parte de un pat curat, de o masă caldă şi tratament gratuit. Copiii străzii vor fi şi ei adăpostiţi într-un centru de plasament.

Valeriu Nicolae are 59 de ani şi de 25 de ani nu mai ştie ce înseamnă cuvântul „casă“. A avut o familie, doi copii şi un serviciu bun. După ce i-a murit soţia, soarta a fost crudă cu el. Nu mai are un acoperiş deasupra capului şi trăieşte dintr-o pensie de boală de 350 de lei.

„Locuiam împreună cu familia mea la socri. Soţia mi-a murit acum 25 de ani şi de atunci viaţa mea a devenit un coşmar. Imediat după revoluţie, autobaza unde lucram s-a desfiinţat şi, nemaiavând un serviciu, am fost alungat din casă“, povesteşte cu lacrimi în ochi bărbatul.

10 oameni ai străzii sunt adăpostiţi în spital

Primăria a decis ca oamenii străzii să fie „cazaţi“ pe perioada iernii într-un loc special amenajat la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, unde sunt disponibile 20 de locuri.

„Mâncarea este bună, ne dă masă caldă. Pentru mine înseamnă mult, acum pe vremea asta. Dacă vara mă mai descurcam şi mai dormeam pe câmp, prin gară, pe unde găseam, acum, pe vreme de iarnă, poate mă găsea cineva îngheţat“, a mai spus Valeriu Nicolae.

„Aceşti oameni ai străzii, pe lângă faptul că vor fi cazaţi, vor primi şi asistenţă medicală de specialitate. Ei vor fi deparazitaţi, controlaţi, trataţi şi monitorizaţi în permanenţă. Nu vrem ca un om al străzii să fie găsit îngheţat sau să sufere din cauza temperaturilor scăzute. Ei vor fi trataţi ca nişte oameni bolnavi, pentru că, dacă e să fim corecţi, mulţi dintre ei suferă de boli de plămâni şi sunt vai de capul lor“, ne-a declarat viceprimarul Valeriu Caragaţă.

La mâna medicilor

Şefii spitalului spun însă că nu îi vor putea găzdui la nesfârşit pe aceşti oameni. Cheltuielile vor fi suportate de Ministerul Sănătăţii, prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

„Noi nu îi vom putea ţine în spital pe aceşti oameni nelimitat. Ei vor sta internaţi atâta timp cât există o afecţiune medicală, asta ca să putem împăca şi cerinţele care se impun într-o unitate medicală“, ne-a declarat Gheorghe Silvestrovici, şeful Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Vaslui.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite