Vaslui: Mii de bârlădeni chinuiţi de ipohondrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul din trei pacienţi care ajunge pe mâna doctorilor de la Spitalul de Urgenţă din Bârlad n-are nevoie de internare. Medicii sunt sideraţi de inconştienţa multor oameni, pe care, „dacă îi doare un deget, vin fuga la spital“.

Prin mâinile medicilor de la Spitalul de Urgenţă „Elena Beldiman“ din Bârlad au trecut, de la începutul anului, peste 28.000 de pacienţi.


10.000 dintre aceştia aveau în cel mai rău caz afecţiuni minore, care nu au necesitat îngrijiri medicale şi, ca urmare, n-au fost internaţi. Mulţi chiar au venit la spital cu gândul că vor avea un loc unde să se adăpostească peste noapte sau pentru a se trata de „dureri de degete“.


Programul medicilor de familie este prea scurt


„Pentru examinarea fiecărei persoane se cheltuie o sumă de bani. Aceştia ar putea fi folosiţi pentru tratarea pacienţilor care într-adevăr au nevoie de îngrijiri medicale“, ne-a spus Viorel Petcu, managerul unităţii. Acesta susţine că responsabili în mare parte pentru valul de ipohondri, care ajung uneori să-i sufoce, sunt medicii de familie din oraş şi din comunele învecinate, care au un program foarte lejer şi nu asigură permanenţa.

„Din moment ce la ora 19.00 nu mai este niciun cabinet deschis, e normal ca omul să vină la spital. Înainte, vorbesc de mai mulţi ani în urmă, aceştia făceau cu schimbul, astfel încât să nu rămână oamenii fără alternativă. Erau medici la ţara, care dacă-i suna pacientul la miezul nopţii, săreau în ajutorul lor“, ne-a mai spus Petcu.


„Şi pacienţii consideră că au dreptul să vină la spital din moment ce dau bani la asigurările de sănătate. Sumele acestea nu vin la noi, se duc la Casa Locală de Sănătate. Noi suntem doar o echipă ce asigură service-ul uman“, încheie managerul.


Peste 130 de pacienţi pe zi


Spitalul de Urgenţă „Elena Beldiman“ deserveşte cei 200.000 de locuitori din Bârlad şi localităţile învecinate. În medie, 135 de persoane trec zilnic pragul unităţii, însă doar 85 dintre acestea necesită şi internare.


Cele mai solicitate secţii au fost medicina internă, boli infecţioase, psihiatria şi chirurgia. În prima jumătate de an, 16 persoane au decedat pe paturile spitalului bârlădean.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite