Vaslui: Mii de adolescenţi cer „Bani de liceu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii vasluieni trebuie să aibă răbdare până la sfârşitul lunii să afle dacă vor primi 180 de lei lunar de la Guvern
Elevii vasluieni trebuie să aibă răbdare până la sfârşitul lunii să afle dacă vor primi 180 de lei lunar de la Guvern

Elevii care şi-au depus dosarele pentru a primi bani de la stat sunt nerăbdători să afle dacă au fost admişi. Liceenii din mediul rural care stau în chirie, orfanii sau cei care suferă de diverse boli au prioritate. Şefii Educaţiei vasluiene au început să facă anchete sociale.

Programul „Bani de liceu“, prin care elevii care provin din familii nevoiaşe primesc lunar 180 de lei de la Guvern, a stârnit interesul multor vasluieni. Peste 5.000 de liceeni şi-au depus dosarul în speranţa că vor fi selectaţi de comisie şi că veniturile mici ale părinţilor vor fi completate. 


Principala condiţie pe care aceştia trebuie să o îndeplinească pentru a beneficia de cei 180 de lei este ca familia din care fac parte să nu aibă un venit lunar mai mare de 150 de lei pe membru. Chiar dacă respectă acest criteriu, nu toţi solicitanţii vor fi acceptaţi. „Numărul celor care vor primi aceşti bani depinde de fondurile care vin de la ministerul de resort. Momentan, nu ştim exact ce sumă este alocată judeţului nostru“, ne-a spus Lucica Petrovici, secretară la Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui (IŞJ).


Chiria, plătită cu bani de la stat


Departajarea elevilor, care vor primi lunar câte 180 de lei, se va face după mai multe criterii. Vor avea întâietate elevii din mediul rural ce stau în chirie, orfanii, precum şi liceenii suferinzi de diferite boli.


Marcel Dorofte este elev în clasa a IX- la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”. Băiatul este nevoit să stea în chirie şi spune că dacă nu va primi ajutorul de la stat se va descurca foarte greu cu banii. Programul de susţinere a liceenilor îi dă speranţă că va avea cel puţin bani de chirie în timpul anului şcolar.
„Sunt cu peste 50 de lei sub limita cerută de lege, însă mi-e teamă că nu voi beneficia de program. Tatăl meu câştigă puţin peste 300 de lei, iar mama mea este casnică. La oraş sunt foarte multe cheltuieli şi îmi va fi greu să mă descurc fără acest ajutor“, ne-a spus liceanul, care vine dintr-un sat din apropierea Bârladului.

Rezultatele vor fi afişatela sfârşitul lunii


„În momentul de faţă se fac anchetele sociale şi după aceea vom centraliza datele şi vom şti exact câte cereri s-au făcut pentru acest program“, a declarat Mihaela Cososchi, inspector şcolar general la IŞJ Vaslui. Lista cu cei admişi va fi publicată pe internet şi la avizierele liceelor pe 28 octombrie. Atunci, cei nemulţumiţi vor putea face contestaţii, ce vor fi rezolvate la începutul lunii viitoare.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite