Vaslui: Merg la Urgenţe în lipsa farmaciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bârlădenii spun că decizia farmaciştilor nu ţine cont de nevoile lor. Mulţi se văd nevoiţi să meargă noaptea la spital din cauza unei dureri banale de cap.

Farmaciştii bârlădeni nu mai ţin deschis pe timpul nopţii de câteva luni. Până atunci, prin rotaţie, fiecare unitate era deschisă noaptea. „Din 2007 nu mai primim niciun ban în plus dacă ţinem deschis non-stop. Chiar şi aşa, până anul acesta, am încercat să ignorăm pierderile financiare pe care le avem dacă activăm şi noaptea. Criza economică şi lipsurile sistemului sanitar din România ne-au afectat foarte mult şi nu ne mai putem sacrifica“, a spus un farmacist din Bârlad.

„Îşi bat joc de noi“

Pe de altă parte, bârlădenii consideră măsura o aberaţie, deoarece sunt nevoiţi să meargă la Urgenţe chiar şi pentru o durere de cap „Nu e corect! Suntem bătrâni şi nu ştim când ni se face rău, unde ne ducem atunci? Nu putem controla boala. Mai sunt familii care au copii, poate li se face rău pe timpul nopţii. Ar trebui să fie deschisă non-stop măcar una“, ne-a spus Elena Bularda, pensionară.

Părerea ei nu este izolată. „Nu ştiu dacă şi în alte oraşe se procedează la fel. E grav dacă banii au ajuns să conteze mai mult decât sănătatea noastră“, a declarat Ioan Manole, de 70 de ani.

La nivelul judeţului, 60 de farmacii au contracte încheiate cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Vaslui, 16 fiind din Bârlad. Doar una, şi aceea din municipiul Vaslui, are program non-stop. Din 2007, statul nu mai acordă niciun leu în plus farmaciilor care ţin deschis şi pe timpul nopţii. În afara programului, nicio farmacie nu poatre elibera reţete compensate, ci doar contra cost.

„S-ar putea trata acasă“

O parte dintre bârlădenii care se prezintă la Urgenţe ar putea să-şi rezolve problemele de sănătate acasă. „Aproape 50% din cei care vin la spital necesită internare. Ceilalţi s-ar putea trata acasă. Lipsa farmaciilor deschise noaptea îi afectează mai mult pe cei care nu se prezintă la spital“, a spus Adrian Gheorghiu, asistent principal statistică şi evaluare la Spitalul de Urgenţă „Elena Beldiman“ din Bârlad.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite