Vaslui: Medicii de familie refuză să pună parafa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contractul-cadru propus de Ministerul Sănătăţii nu este pe placul medicilor, care susţin că nu îl vor semna nici la 1 iunie. Reprezentanţii Patronatului Medicilor de Familie (PMF) şi cei ai Asociaţiei Medicilor de Familie (AMF) din Vaslui spun că semnarea unui astfel de contract ar însemna falimentul cabinetelor medicale.

În urma refuzului medicilor de familie de a încheia contractele cadru de la 1 aprilie, Ministerul Sănătăţii (MS) a decis să amâne până la 1 iunie semnarea acestora. În acest timp, medicii de familie vasluieni vor lucra în baza unor acte adiţionale la contractul pe 2010, acte care au fost deja semnate.

Încalcă drepturile pacienţilor

Cadrele medicale susţin că forma contractului propusă de MS contravine drepturilor pacienţilor. „Ministerul Sănătăţii a pornit această ofensivă împotriva noastră de la sfârşitul anului trecut, ignorând toate consultările pe care le-am avut cu Casa de Sănătate în august 2010. Cei care au cel mai mult de suferit sunt pacienţii, din păcate, deoarece li se taie, practic, dreptul de a se trata. Nouă, ne reduc veniturile cu mai bine de 40%, după noul contract“, este de părere medicul Adrian Grom.

Doctorul Cornelia Lovin, preşedintele PMF Vaslui,  susţine că toţi medicii vasluieni au hotărât de comun acord, fără nicio excepţie, să nu semneze contractul dacă ministerul nu îi va aduce modificările cerute de ei.

„Refuzăm să semnăm un contract care distruge medicina de familie şi care ne forţează să devenim funcţionari publici. Vom ajunge în imposibilitatea de a ne trata pacienţii“, a afirmat Cornelia Lovin în numele medicilor pe care îi reprezintă.

Au început să părăsească sistemul

„Aceast contract este atât ilegal, cât şi imoral. Un bolnav are nevoie de medicamente pentru tratament indiferent de cât costă. Prin aceste plafonări nu se face altceva decât să se restrângă dreptul fiecărui pacient de a beneficia de un tratament“, a spus şi Maria Pecheanu, reprezentantul Bârladului în Colegiul Medicilor Vaslui şi în AMF Vaslui. Potrivit datelor de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, numai în luna martie, 6 medici de familie au plecat să practice această meserie în străinătate, în semn de protest faţă de forma noului contract.

Din această cauză, două localităţi din mediul rural, Coroieşti şi Albeşti, au rămas fără medici de familie. Asta înseamnă că aproape 6.000 de oameni nu vor mai putea obţine o reţetă, nu vor mai putea merge la un control şi nici nu mai are cine să elibereze certificate de deces.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite