Vaslui: Mariana Sava - Respiră aerul clasicilor literari (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bibliotecara Casei de Cultură din Bârlad are mai bine de două decenii de când le oferă cărţi celor interesaţi de lectură.

Părinţii i-au insuflat Marianei Sava pasiunea pentru lectură încă de când era copil. „În momentul în care am deschis ochii şi am realizat ce se întâmplă în jurul meu, părinţii mei aveau deja o bibliotecă destul de mare. Aşa că pot spune că plăcerea de a citi este «ereditară» în cazul meu. Când am terminat clasa a IV-a, la Şcoala Nr. 3, bibliotecarul de acolo a spus că nu mai are ce volume să-mi dea pentru vârsta mea. Le citisem pe toate“, îşi aduce aminte Mariana Sava.

Are pe mână peste 40.000 de volume
După ce a terminat facultatea, Mariana Sava a lucrat pentru un timp ca profesor de limbă franceză. În 1986, i s-a ivit ocazia să se angajeze ca secretar dactilograf la Consiliul Municipal al Sindicatelor, dar a rămas acolo doar câţiva ani.

„Imediat după Revoluţie, a fost scos la concurs postul de bibliotecar la Casa de Cultură. Am obţinut acest loc şi de atunci sunt aici“, ne-a povestit Mariana Sava. Fondul de carte al instituţiei este estimat la 40.000 de volume din diferite domenii. Bibliotecara spune că nu stă de două ori să se gândească atunci când îi ceri o carte şi că ştie foarte bine unde să găsească fiecare volum.

„Cele mai solicitate sunt cărţile din bibliografia şcolară. Din păcate, nu prea dispunem de fonduri pentru a mai cumpăra cărţi, iar majoritatea volumelor sunt  sunt achiziţionate înainte de 1990. Mi-aş dori foarte mult să am în original operele unor mari scriitori“, a mărturisit bibliotecara, care s-a declarat dezamăgită că adolescenţii nu prea mai sunt interesaţi de lectură. „Ei nu înţeleg că lectura îi ajută să-şi formeze un vocabular bogat. Când începi să citeşti, ţi se lărgeşte aria de cunoştinţe. Atunci îţi doreşti să citeşti din ce în ce mai mult“, este convinsă bibliotecara.

Comunică pe Internet cu amici de peste hotare

Şi numărul de celor care împrumută cărţi a scăzut văzând cu ochii. „Până acum cinci ani erau în jur de 70-80 de cititori pe zi. Uneori nu aveam timp să mă duc nici măcar până la secretariat. Acum, atâţia cititori se adună cam în trei săptămâni. Vin pensionari cărora le face plăcere să recitească volumele tinereţii“, a afirmat Mariana Sava.

Bibliotecarei îi place să îşi facă prieteni din diferite colţuri ale lumii. Are amici din Algeria, Franţa sau Italia. „Păstrez legătura cu ei de foarte mult timp. Dacă înainte ne scriam, acum comunicăm mult mai uşor prin intermediul internetului“, a mai spus Mariana Sava.

Profil
Născută. 18 aprilie 1956, la Bârlad.
Studii. Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“ Iaşi.
Familie. Divorţată, are un băiat.

Întrebări şi răspunsuri
De ce credeţi că nu mai sunt tinerii interesaţi de lectură?
Cred că este un cumul de factori. Tinerii se gândesc că nu mai are rost să citească, atâta timp cât găsesc orice pe internet. Eu îmi aduc aminte că atunci când intram în vacanţă mă bucuram că aveam mai mult timp pentru a citi. Acum, când tinerii intră în vacanţă se bucură că au scapat de citit.
Ce veţi face când veţi fi nevoită să renunţaţi la această meserie?
Mai am câţiva ani până la pensie, însă sunt conştientă că va veni un moment în care va trebui să renunţ la toate astea. Nu ştiu cum va fi, pentru că eu şi când sunt în concediu mai trec pe aici. Vom vedea.

Ce-i place
Bibliotecara bârlădeană adoră să călătorească. „Îmi place să relaţionez cu persoane care aparţin altor culturi decât a noastră. Mă mândresc cu prieteni musulmani pe care îi am de la 16-17 ani“, a spus Mariana Sava.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac persoanele ipocrite, dar nici oamenii care au dus-o bine în perioada comunistă, iar acum blamează acele vremuri. Eu am trăit bine atunci şi am recunoscut asta mereu“, a încheiat bibliotecara.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite