Vaslui: Maidanezii din oraş vor fi eutanasiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii oraşului au pus gând rău câinilor fără stăpân pentru că întreţinerea patrupedelor este prea costisitoare. Soarta comunitarilor din Vaslui pare pecetluită, după ce aleşii locali s-au declarat în favoarea eutanasierii. ONG-urile propun sterilizarea.

Cel mai vehement împotriva maidanezilor este consilierul local Ioan Păun, medic veterinar. Deşi prin natura profesiei este un iubitor de animale, el nu poate tolera situaţia câinilor fără stăpân, mai ales că mulţi sunt agresivi.

„Eu iubesc animalele, dar consider că aceasta este o planetă a oamenilor şi nu a câinilor“, a spus Păun, adăugând că va solicita în viitoare şedinţă de Consiliu Local să se ia o decizie în acest sens. La fel de pornit împotriva maidanezilor este şi Cătălin Bârleanu, directorul Goscom, societatea care asigură serviciile de ecarisaj la nivelul municipiului.

„Avem cheltuieli mari“

„La padoc avem 50 de câini, iar pentru îngrijirea acestora se cheltuieşte lunar peste 20.000 de lei, bani care vin din bugetul local. În lipsa altor alternative, eutanasiera câinilor este o soluţie“, a explicat Bârleanu.

Deşi nu foarte hotărât, viceprimarul Daniel Neacşu afirmă şi el că trebuie găsite soluţii pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân, mai ales în condiţiile în care întreţinerea acestora este costisitoare. „Trebuie făcut ceva cu aceşti câini pentu că avem cheltuieli foarte mari cu ei“, a spus Neacşu. Reacţia ONG-urilor nu au întârziat să apară. Lucia Călinoiu, preşedintele Fundaţiei „Ajutaţi-l pe Azorel“, propune ca maidanezii să fie sterilizaţi şi lăsaţi înapoi în stradă sau puşi în nişte ţarcuri, unde să fie hrăniţi de oameni. „Noi nu vrem adăposturi pentru că sunt foarte costisitoare. Trebuie fonduri pentru hrană şi medicamente şi este destul de dificil să strângem bani“, recunoaşte Lucia Călinoiu.

Ea crede totuşi că cea mai bună alternativă la eutansierea maidanezilor este ca aceştia să fie sterilizaţi. „Mai multe organizaţii pentru protecţia animalelor vor trimite echipe de medici veterinari în Vaslui şi Bârlad pentru a steriliza câinii“, a mai spus Călinoiu.

ONG-urile trebuie să vină şi cu propuneri concrete, nu doar să facă marşuri de protest, Ioan Păun, consilier local.

Nu ştiu dacă este neapărat nevoie să fie omorâţi, dar nici nu trebuie lăsaţi liberi pe stradă, Mihaela Zota, vasluiancă.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite