Vaslui: Luptă cu lampa de gaz împotriva întunericului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasluienii folosesc noaptea lămpi cu gaz şi lumânări pentru a-şi lumina casele
Vasluienii folosesc noaptea lămpi cu gaz şi lumânări pentru a-şi lumina casele

Proiectele depuse de primari pentru extinderea reţelelor electrice aşteaptă finanţare de mai bine de trei ani. În acest timp, folosesc metode rudimentare de iluminat.

La peste 130 de ani de când Thomas Edison a patentat becul cu incandescenţă şi a realizat prima distribuţie de energie electrică, mii de vasluieni încă gătesc la plită şi îşi luminează locuinţele cu ajutorul lumânărilor sau al lămpilor cu gaz. Asta deoarece Guvernul nu a reuşit să aloce bani pentru racordarea a aproximativ 1.000 de gospodării la reţeaua electrică.

Potrivit şefilor Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, din 2009, zeci de primari au depus dosare pentru a intra în programul de electrificare susţinut de Guvernul României. „Toate cele 35 de dosare au fost depuse din 2009. Au fost analizate, însă până acum nu s-a luat nicio decizie privind alocarea sumelor necesare pentru electrificare“, a precizat Vasile Mihalachi, preşedintele CJ Vaslui.

Primarii caută sponsori
El a adăugat că valoarea totală a acestor proiecte depăşeşte 4 milioane de lei, iar edililor le este imposibil să finanţeze lucrările din bugetele pe care le au la dispoziţie. „Proiectul pe care l-am făcut este de 150.000 de euro. L–am depus în 2009, a fost şi aprobat, însă până acum nu am primit niciun ban. De fiecare dată ni s-a spus că nu sunt fonduri. Alte soluţii nu am decât să caut sponsori. Am vorbit deja cu o societate şi am promisiunea că ni se va asigura jumătate din suma necesară. Însă şi aşa este foarte greu să contribuim noi cu 75.000 de euro“, a spus Viorel Neagu, primarul comunei Vinderei.

Centrală fotovoltaică la Creţeşti
Edilul a precizat că în comună sunt acum peste 20 de gospodării neracordate la reţeaua de energie electrică. Aproximativ 30 de locuinţe sunt şi în comuna Creţeşti. Cum şi proiectul depus de primarul Gigel Gălăţeanu este blocat din cauza lipsei banilor, edilul intenţionează să construiască o centrală fotovoltaică, prima de acest fel din judeţ.

„Este vorba de o investiţie de peste 10 milioane de lei, iar banii sunt asiguraţi în proporţie de 95% din fonduri europene. Prin construirea centralei fotovoltaice vom putea să ne producem singuri energia electrică pentru toată comuna şi astfel nu vom mai avea situaţii în care locuinţele să fie neelectrificate“, a precizat Gălăţeanu.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite