Vaslui: Lucian Bârgău - De 30 de ani în slujba cetăţenilor (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucian Bârgău este unul dintre cei mai vechi poliţişti din Bârlad. A aplanat sute de conflicte, iar în prezent explică copiilor în şcoli cum trebuie să se comporte.

Poliţistul bârlădean şi-a început cariera în urmă cu 27 de ani ca sectorist şi ca agent de Ordine Publică. În prezent, a ajuns agent principal în cadrul Poliţiei de Proximitate din Bârlad. „La vremea respectivă exista o imagine idilică a ceea ce înseamnă munca de poliţist. Am fost atras de conceptul conform căruia trebuie să avem o atitudine corectă şi să respectăm normele morale şi legale pentru a ajunge cineva în viaţă. Pe parcurs am descoperit că această meserie reprezintă ceva într-o comunitate şi asta m-a încurajat să merg mai departe“, a spus Lucian Bârgău.

„A trebuit să coabitez cu sistemul comunist“
Bărbatul a povestit care erau diferenţele între munca de poliţist din vremuri comuniste şi cea de după Revoluţia din 1989. „Pe vremuri, se aplica litera legii, iar aşa, de cele mai multe ori, nu se rezolvau problemele decât pe termen scurt. Acum, dacă mă duc la un scandalagiu care-şi bate nevasta şi-i dau amenda maximă, trebuie să mă gândesc că pe seama acelei amenzi nu va avea de suferit doar el, ci întreaga familie. În comunism era un pic mai greu de pus în practică această gândire. Am fost nevoit să coabitez cu sistemul, dar, zic eu, nu m-am făcut părtaş“, spune poliţistul. În prezent, ca poliţist de proximitate, bârlădeanul are datoria, alături de ceilalţi colegi ai săi, de a preveni faptele antisociale.

„Tinerii nu înţeleg ce înseamnă libertatea“
În acest sens, Lucian Bârgău merge des prin unităţile de învăţământ, acolo unde le explică adolescenţilor de ce trebuie să respecte conduita morală şi legală. Recunoaşte, însă, că numărul tinerilor care o iau pe drumuri greşite este în continuă creştere. „Poliţia singură nu reuşeşte să modifice comportamentul tinerilor dacă nu beneficiază de ajutorul mai multor factori. Enumăr aici familia, şcoala şi instituţiile de stat specializate. O importanţă deosebită o pot avea şi organizaţiile nonguvernamentale. Biserica nu şi-a spus încă adevăratul cuvânt, cu toate că are un mare potenţial în acest sens“, crede Lucian Bârgău.

Este nemulţumit că numeroşi adolescenţi, mai ales cei ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, cresc fără a şti ce înseamnă să respecte drepturile celor din jur. „Mulţi dintre tineri nu înţeleg ce înseamnă libertatea şi liberul arbitru şi din această cauză apar devierile de comportament. Acestea sunt alimentate într-o mare măsură de lipsa unor factori de echilibru în viaţa lor“, mai spune poliţistul bârlădean Lucian Bârgău.

Profil
Născut. 2 august 1956, la Bârlad.
Studii. Şcoala de agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr“ Câmpina.
Familie. Este căsătorit şi are un copil.

Întrebări şi răspunsuri
Ce planuri de viitor aveţi?
Cred că a venit momentul în care să acord mai multă importanţă familiei, pentru că, de multe ori, din cauza serviciului şi a misiunilor primite, am fost nevoit să o neglijez. Orice poliţist trebuie să facă sacrificii, iar multe dintre ele se resfrâng asupra familiei.
Cât de periculoasă este viaţa de poliţist?
Atribuţiile poliţistului implică permanent contactul cu cetăţeanul. Niciodată nu ştii ce te aşteaptă, dar dacă îţi foloseşti experienţa şi cunoştinţele teoretice atunci reuşeşti să-ţi duci la bun sfârşit sarcina. Nicio situaţie nu seamănă cu alta. Cele mai fericite momente sunt atunci când reuşesc să-mi îndeplinesc misiunile primite.

Ce-i place
Poliţistul bârlădean spune că îi place să conducă. „Mă relaxează jocul de biliard şi sunt atras de discuţiile ce au ca temă comportamentul uman, mai ales când am un
interlocutor pe măsură“, a spus Lucian Bârgău.

Ce nu-i place
„Nu-mi place comportamentul duplicitar sau ipocrizia. În general, îmi place ca lucrurile să mi se spună în faţă, fără ocolişuri, indiferent de cât de dureroase sunt“, a încheiat poliţistul bârlădean.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite