Vaslui: Liviu Gugleş Selecţionerul cu mână de fier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Gugleş este unul dintre cei mai apreciaţi antrenori de handbal din ţară, iar visul său este să readucă HC Vaslui în Liga Naţională.

De mic, Liviu Gugleş a practicat aproape toate sporturile, de la atletism, fotbal, bachet, volei până la tenis. A fost atras de handbal în mod special, iar acest sport i-a adus mai târziu notorietate atât în ţară, cât şi în străinătate. „Mingea de handbal mi-a pus-o în mână Paul Cercel, pe care l-am avut profesor în şcoală generală şi în facultate. El a avut un rol deosebit în decizia mea de a continua cu handbalul“, a spus Gugleş.

La început, a antrenat sportivi la Bârlad


După ce a absolvit facultatea, a fost repartizat la Bârlad unde a rămas patru ani pentru ca în 1978 să vină la Clubul Şcolar Sportiv (CSS) Vaslui.„M-am calificat cu echipele de aici la turneele finale, unde am câştigat zeci de medalii şi, împreună cu ceilalţi colegi de la catedra de handbal a Liceului cu Program Sportiv am promovat zeci de sportivi la loturile naţionale dar şi la echipele din primul eşalon al handbalului românesc“, a precizat profesorul.


A promovat HC Moldosin Vaslui în prima ligă naţională, împreună cu profesorul Paul Popescu, şi a reuşit să menţină echipa, timp de şapte ani, în primul eşalon. Acum Liviu Gugleş îşi doreşte o nouă calificare pe prima scenă a handbalului, cu HC Vaslui. „Antrenez HC Vaslui şi încerc, alături de conducerea clubului, să fac o nouă echipă competitivă pe care în doi, trei ani să o promovez în Liga Naţională“, a declarat Gugleş.


În 1996 a fost solicitat de Federaţia Română de Handbal să selecţioneze şi să formeze viitoarea echipă naţională de juniori, care alcătuieşte acum scheletul echipei naţionale de seniori. „Cu aceşti sportivi am ocupat locul 4 la Campionatul European de Juniori, după o semifinală dramatică, cu patru reprize de prelungiri, în faţa selecţionatei Rusiei“, a spus Gugleş.

Antrenorul emerit


În 2004, vasluianul a fost solicitat din nou de FRH, de această dată să preia conducerea Centrului Olimpic de Excelenţă de la Sighişoara, unde a rămas până în 2007, când a trebuit să se retragă din cauza unor probleme medicale.  Rezultatele obţinute i-au adus recunoaşterea din partea oficialilor FRH, care în 2003 i-au acordat titlul de antrenor emerit. „Am primit titlul şi pentru locul III obţinut de naţionala de handbal a României la Campionatul Mondial din 1990, în care a activat şi fostul meu elev, Vasile Cocuz“, a încheiat Liviu Gugleş.

întrebări şi răspunsuri
Aveţi vreun regret profesional?
Semifinala pierdută în faţa ruşilor, după patru reprize de prelungiri, la un gol diferenţă. Scorul a fost 43-42 pentru ruşi. În 2002, tot de ruşi ne-am împiedicat la turneul final al Campionatului European de Tineret, unde am obţinut locul VI.
Care sunt „ingredientele“ performanţei în handbal?
În meseria de antrenor trebuie să ai şi un dram de noroc. Însă tot ce am făcut a fost prin muncă şi numai prin muncă. Am învăţat şi de la cei cu mai multă experienţă, şi de la cei cu mai puţină experienţă şi, de asemenea, cred că în continuare mai am de învăţat de la cei din jur.

ce-i place
Profesorul este pasionat de creşterea porumbeilor. „Din copilărie îmi plac porumbeii. În prezent, am vreo optzeci de păsări de care încerc să mă ocup în timpul liber“, a spus antrenorul.

ce nu-i place
Liviu Gugleş spune că-i detestă pe mincinoşi şi nu-i poate suporta pe linguşitori. „Nu-mi plac oamenii care încearcă să profite de pe urma bunătăţii unora“, a precizat Liviu Gugleş.

profil
născut. 27 ianuarie 1950, Codăeşti, Vaslui.
studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Univesităţii „A.I. Cuza“ din Iaşi.
familie. Căsătorit, are doi copii şi o nepoţică.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite