Vaslui: Lefurile directorilor: mari pe hârtie, mici în buzunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Ursanu, inspector şcolar general adjunct IŞJ Vaslui
Vasile Ursanu, inspector şcolar general adjunct IŞJ Vaslui

Managerii spun însă că salariile cu care se laudă IŞJ Vaslui sunt ireale şi că veniturile lor sunt mult mai mici.

Potrivit documentului „copie a veniturilor nete din învăţământ“, postat pe site-ul inspectoratului, mai bine de jumătate dintre directorii vasluieni ar avea salarii de peste 3.000 de lei. Managerul unei şcoli ar pleca acasă chiar cu 4.200 de lei în fiecare lună.

Este vorba despre Mihail Manciu, directorul Şcolii de Muzică şi Arte Plastice „Nicolae Tonitza“ din Bârlad. Potrivit statelor de plată ale IŞJ, Manciu ar fi cel mai bine plătit profesor din sistemul de învăţământ vasluian. În realitate, spune directorul bârlădean, leafa pe care o primeşte pe lună este de aproape două ori mai mică.


„Vinovaţii trebui să plătească“

Manciu afirmă că a observat mai demult statele de plată mincinoase ale IŞJ, însă nu i-a contactat pe şefii învăţământului vasluian pentru că „ar fi o prostie“ din partea sa să vorbească cu aceştia. Directorul susţine că salariul său net este de 2.600 de lei. „Nu am eu un salariu atât de mare. Chiar m-au mai întrebat şi alţi colegi despre acest lucru şi am rămas bulversat când am văzut acea listă. Aş vrea eu să am un salariu aşa de mare, aş umbla şi eu în alte haine, aş conduce o maşină mai bună. Comparativ, salariu meu este de două ori mai mic decât cel pe care îl luam înainte de Revoluţie“, ne-a spus Mihail Manciu.

Un caz similar este cel al lui Gheorghe Cârjă, directorului Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu“ din Vaslui. Fost inspector general, Cârjă a mai condus acest liceu timp de 8 ani, în perioada 1997-2005, fiind unul dintre cei mai longevivi directori din judeţ. Venitul său postat pe site este de 3.126 de lei, însă în realitate, managerul susţine că nu a luat mai mult de 2.500 de lei. Acesta ne-a declarat că pe vremea când ţinea el frâiele învăţământului vasluian nu au existat niciodată astfel de probleme şi că vinovaţii ar trebui să plătească.

Reacţia IŞJ: „Dacă aşa scrie, aşa e!“
„Eu nu am luat în mână atâţia bani niciodată. Nici când eram la şefia inspectoratului nu câştigam atât. Vă arăt fluturaşul, că doar nu-s nebun. Sunt profesor de matematică şi cred că ştiu să îmi calculez salariul“, ne-a declarat directorul vasluian.

Deşi directorii „îmbogăţiţi“ pe hârtie s-au arătat dispuşi să demonstreze cu fluturaşul de salariu că IŞJ Vaslui le-a „umflat“ lefurile, şefii acestei instituţii frizează penibilul şi spun că veniturile postate pe site sunt reale.
„Nu este nicio greşeală. Dacă aşa scrie în acel document, aşa este!“, a comentat, Vasile Ursanu, inspector şcolar general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Vaslui.

IŞJ Vaslui, corigent la comunicarea online
Site-ul instituţiei care conduce învăţământul vasluian, www.isj.vs.edu.ro, pare a fi lăsat uitării de către reprezentanţii IŞJ. Cu o interfaţă greoaie, care mai mult bagă „în ceaţă“ utilizatorii decât îi ajută, pe această pagină web rar sunt postate evenimentele sau activităţile derulate în educaţia vasluiană. De exemplu, nici până la această oră rezultatele de la Evaluarea Naţională nu au fost postate, deşi cele mai multe inspectorate le-au pus pe internet încă de acum câteva zile.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite