Vaslui: Judeţul, părăsit sub troiene de zăpadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompierii şi ambulanţierii merg pe jos la un pacient
Pompierii şi ambulanţierii merg pe jos la un pacient

Ambulanţele şi pompierii nu pot ajunge la pacienţi grav bolnavi sau la incendii deoarece drumurile sunt impracticabile de când a nins. Consiliul Judeţean a alocat doar 150.000 de lei pentru deszăpezire, de peste cinci ori mai puţini bani faţă de iarna trecută.

Anotimpul rece a devenit extrem de periculos pentru vasluienii care au probleme de sănătate şi nu sunt în apropierea spitalelor. Motivul îl reprezintă drumurile pline de zăpadă din cauza cărora ambulanţele rămân împotmolite şi nu ajung la pacienţii care au nevoie de ajutor medical de urgenţă.

Cel mai recent caz s-a petrecut ieri dimineaţă, atunci când un echipaj de Ambulanţă a rămas împotmolit în troiene în suburbia Bahnari, acolo unde un bărbat suferise un stop cardio-respirator. Atât ambulanţierii cât şi pompierii se plâng că angajaţii de la Drumuri nu-şi fac treaba în judeţ.

„Te simţi neputincios“

„Chiar acum două zile era să ne răsturnăm în şanţ în localitatea Roşieşti Gară din cauza gheţii de pe şosea. Culmea, la fel arăta drumul şi ieri. Nu vreau să fiu răutăcioasă, dar nu am văzut niciun utilaj care să împrăştie material antiderapant. Şi apoi, ne întrebăm de ce nasc gravidele în căruţă sau de ce mor oamenii pentru că nu putem ajunge în timp util. De multe ori, ne simţim neputincioşi“, a spus Ana Maria Ungureanu, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui.

Aceleaşi probleme le invocă şi pompierii. Sunt cazuri în care aceştia sunt chemaţi în situaţii de urgenţă, când maşinile sau Ambulanţele au rămas împotmolite în zăpadă sau este vorba de un incendiu, şi rămân şi ei blocaţi în troiene. De exemplu, iarna trecută pompierii au fost nevoiţi să îi ajute pe ambulanţierii înzăpeziţi în nouă situaţii.

Bani puţini pentru nisip

„Asta se întâmplă din cauză că utilajele de deszăpezire intervin cu foarte mare întârziere. Problemele cele mai mari le întâmpinăm în mediul rural, acolo unde nici drumarii nu pot ajunge de cele mai multe ori. Nu ne rămâne decât să ne rugăm să nu fie o iarnă grea“, a declarat Radu Benchea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui.

Potrivit conducerii Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, fondurile destinate deszăpezirii ajung doar pentru două săptămâni. CJ a alocat doar 150.000 de lei în acest an, faţă de 800.000 de lei câţi au fost iarna trecută.

Localităţi cu risc ridicat de izolare
- Zona Vaslui: Bahnari, Vutcani, Valea lui Darie, Roşieşti, Chiţoc, Verdeş, Suceveni, Teişoru, Dragomireşti, Doagele, Fâstâci, Tăcuta, Mânjeşti şi Bârzeşti.
- Zona Bârlad: Dodeşti, Viişoara, Chetrosu, Obârşeni, Lingurari, Dracseni, Fulgu, Lăleşti, Cristeşti, Coroieşti, Hreasca, Mireni şi Dealu Mare.
- Zona Huşi: Hoceni şi Boţeşti.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite