Vaslui: Îşi cumpără pistoale de teama zilei scurte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stelian Parasca, gestionar la un magazin de arme din Vaslui, a vândut anul acesta zeci de pistoale
Stelian Parasca, gestionar la un magazin de arme din Vaslui, a vândut anul acesta zeci de pistoale

De la începutul anului, au fost eliberate în judeţul Vaslui 112 de permise port-armă. Cel mai ieftin pistol, cu gaz, costă 600 de lei, iar cel mai scump 1.200 de lei.

De la începutul acestui an, peste 100 de vasluieni şi-au cumpărat arme neletale pentru autoapărare. În total, în judeţul Vaslui sunt înregistrate 770 de permise de port-arme. „Armele neletale deţinute de cetăţeni sunt în număr de 782, cu 112 mai multe decât anul trecut“, a detaliat Mihaela Ştraub, ofiţerul de presă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui. 

Cei mai mulţi vasluieni deţin arme cu aer comprimat (341), arme cu bile de cauciuc (245) şi pistoale cu gaze lacrimogene (186). De asemenea, în evidenţele IPJ, mai figurează 10 arme de panoplie.

Tot mai multe „femei-pistolar“

„Se poate spune că au mai crescut vânzările faţă de anul trecut. Ne aşteptam să vindem mai mult în această perioadă, tocmai din cauză ca s-a scurtat ziua“, a explicat Stelian Parasca, gestionarul unui magazin de arme şi muniţii din Vaslui.

Cele mai ieftine arme de autoapărare sunt pistoalele cu cartuşe cu gaz, care au preţuri cuprinse între 600 şi 1.200 lei, în timp ce pistoalele cu bile de cauciuc sau cele cu aer comprimat se vând cu maximum 1.600 lei, dar nu mai puţin de 900 lei. Până acum cei mai mulţi dintre posesorii de arme neletale erau bărbaţii.

„În general, vasluienii îşi cumpără arme neletale pentru autoapărare sau pentru agrement. Am constatat însă că, cel puţin în acest an, femeile au început tot mai mult să apeleze la astfel de arme. Multe dintre ele se plâng că ies de la serviciu noaptea şi le este frică. Mai sunt şi cei care au afaceri ce necesită transport. Le cumpără pentru şoferi“, a mai spus Parasca.

„M-am gândit să îmi cumpăr şi eu o armă, însă n-am avut banii necesari până acum. Oricum, pe viitor intenţionez să îmi cumpăr măcar un spray lacrimogen“, a spus Cristina Grecu, 29 ani, barman.  În categoria celor care vor să aibă o armă pentru autoapărare ar mai fi factorii poştali, veterinarii, cei care lucrează la firme de măsurători cadastrale sau transportatorii de valori.

La aceştia se mai pot adăuga vânătorii, care preferă să folosească arma personală în defavoarea celei din dotare, tocmai pentru a nu fi nevoiţi să dea mai multe explicaţii în cazul unui eveniment neplăcut.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite