Învăţământul vasluian, pe marginea prăpastiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de elevi intră anual la liceu, deşi nu au fost în stare să ia notă de trecere la Evaluarea Naţională. Facultăţile au scăzut şi ele baremele la admitere a absolvenţilor.

Avem elevi de clasa a VIII-a care nu ştiu să scrie corect sau liceeni care au probleme grave în exprimare. Calitatea învăţământului din judeţul nostru scade văzând cu ochii, lăsând în urmă o „pleiadă“ de semianalfabeţi cu diplomă.

Acest fapt este demonstrat de cifrele examenelor naţionale din ultimii ani. La Evaluarea Naţională, spre exemplu, procentul de promovabilitate a scăzut constant. Anul acesta, doar şase din zece elevi au reuşit să obţină măcar un cinci la matematică, iar la română procentul celor cu note de trecere a fost de aproximativ 80%. La ambele materii promovabilitatea a fost mai mică decât în anii trecuţi.

Corigenţi la examene, admişi la liceu
„Rezultatele sunt foarte slabe. Oricum, şi copiii cu note sub 5 vor fi luaţi în calcul la repartizările computerizate din cadrul admiterii. Ei vor avea însă medii finale mai mici şi, implicit, şanse mai slabe la un liceu de renume“, a spus Vasile Ursanu, inspector şcolar general adjunct.

Profesorii din „garda veche“ cred că admiterea la liceu şi a elevilor care nu obţin măcar nota cinci la  Testele Naţionale face ca absolvenţii de clasa a VIII-a să nu mai ia în serios acest examen. „Ei sunt siguri că vor intra la un liceu, aşa că nu se mai stresează să înveţe. Din păcate, nici părinţii sau profesorii nu sunt lângă ei pentru a-i determina să aspire la un liceu mai bun şi-i lasă să se zbată în mediocritate“, ne-a spus Marin Bunea, profesor de matematică.

Nici în cei patru ani de liceu elevii nu se pregătesc temeinic, iar dovadă sunt rezultatele dezamăgitoare la examenul de Bacalaureat de anul acesta. Doar patru din zece elevi au reuşit să obţină media 6. Înainte de contestaţii, procentul de promovabilitate a fost de 43,27 %, cu aproape 20 de procente mai mic decât anul trecut.

Salarii mici, profesori dezinteresaţi
„Procentul de promovabilitate ne situează la jumătatea clasamentului naţional“, a declarat Mihaela Cososchi, inspector şcolar general. La Grupul Şcolar „Petru Rareş“ din Bârlad doar 2 din cei 37 de elevi au obţinut măcar nota 6. La polul opus, la Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu“ din Bârlad s-a înregistrat un procent de promovabilitate de 97,59%.

Părinţii cred că o altă cauză pentru care rezultatele elevilor sunt din ce în ce mai slabe sunt şi salariile foarte mici pe care le primesc dascălii. „Sunt învăţători sau profesori care câştigă 700-800 de lei pe lună. Adică numai cât să trăiască. În aceste condiţii, când ei se confruntă cu probleme financiare, nu le mai arde de şcoală“, ne-a spus Maria Lungu, mama unei eleve de clasa a VII-a.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite