Vaslui: Internauţii care ciuntesc limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe site-urile de anunţuri şi forumuri, textele afişate sunt pline de greşeli gramaticale şi cuvinte scrise greşit. Sociologii spun că aceste anunţuri reflectă nivelul scăzut de cultură al celor care preferă tastatura în locul unei cărţi.

La mare modă sunt anunţurile de matrimoniale, ale căror texte par desprinse din show-urile de stand-up comedy. Mulţi vasluieni par să uite şi regulile de clasa a II-a ale limbii române când pun mâna pe un mouse.

„Băiat de 26 de ani, simpatic, caut fete simpatice analfabetele piţipoancele. etc etc. rog să se abţină“ sau „ATENŢIE !Ofer spre vânzare SOŢ tânăr(35 ani),frumos,dotat.Preţ fix :10.000euro“, sunt doar două exemple din oferta „specială“ de pe site-urile matrimoniale.

„Doar nu sunt profesor“

„Am terminat liceul şi am intrat ca zidar. Ei, lasă-mă cu greşelile, că doar nu sunt profesor“, a fost reacţia unui internaut când l-am întrebat de greşelile din textul său, postat la „matrimoniale“.

Abrevierile inutile, greşelile gramaticale, de exprimare şi lipsa semnelor de punctuaţie sunt caracteristicile de bază ale celor mai mulţi internauţi care postează anunţuri pe net. „Nu e vorba de ceva de natură psihologică în astfel de situaţii, ci doar de nivelul scăzut de educaţie a celor care lasă astfel de comentarii“, ne-a declarat Ana Rinder, psiholog.

O altă sursă de „perle“ este harta World Wide Web a judeţului Vaslui. Aici pot fi postate anunţuri sau pot fi lăsate comentarii cu privire la diferite subiecte. Îngrijorător  este că anunţurile gen „vând adidaşi cal. superioară cumpăra-ţi de la mine şi nu ve-ţi regreta“, postare găsită pe un site vasluian, sunt majoritare.

Războaie virtuale

Nici articolele de presă nu scapă de amprenta semianalfabetă a forumiştilor. Cele mai gustate sunt materialele de scandal, care adună zeci de comentarii.

De asemenea, majoritatea celor care îşi dau cu părerea sunt „certaţi“ cu gramatica şi limba română. Totodată, forumiştii se folosesc de ocazie pentru a se înjura între ei, de multe ori ajungând la războaie virtuale. În spatele anonimatului, aceştia îşi permit să scrie orice, sub orice formă, departe de orice regulă gramaticală sau de exprimare.

„Nu e de mirare ce citeşti pe net. Ştiu tineri care au terminat Bac-ul cu note mari şi nu ştiu să pună cratima unde trebuie. Sunt refuzaţi la job-uri şi apoi se răzbună pe internet“, crede Vlad Ailoaie, economist.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite