Vaslui: Iarna vine cu sute de şomeri în judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii de pe şantiere rămân fără serviciu în această iarnă
Muncitorii de pe şantiere rămân fără serviciu în această iarnă

Zeci firme din domeniul privat au înştiinţat AJOFM că urmează să trimită acasă aproximativ 500 de angajaţi. Concedierile vor avea loc mai ales în domeniul construcţiilor, agriculturii şi al construcţiilor de maşini.

Până la finele acestui an, numeroase firme private au anunţat că îşi suspendă sau îţi restrâng activitatea, ceea ce înseamnă că sute de vasluieni vor rămâne fără loc de muncă în prag de iarnă.

„Avem un număr de zece firme care au anunţat că îşi vor restrânge activitatea în sezonul rece. Ele sunt grupate pe trei domenii de activitate, respectiv construcţii, agricultură şi construcţii de maşini“, a declarat Adrian Cârlan, directorul Agenţiei Judeţene pentru ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vaslui.

Urmează alte concedieri

În total, se vor face formele de şomaj pentru aproximativ 500 de vasluieni. Cele mai multe disponibilizări le fac firmele de construcţii, care au anunţat că vor trimite acasă 350 de salariaţi.

„Pe lângă aceşti muncitori din construcţii, vor mai fi disponibilizaţi 139 de angajaţi ai firmelor care activează în sectorul agricol, construcţii de maşini, dar şi confecţii“, a precizat Cârlan. Şeful AJOFM şi-a exprimat îngrijorarea că, în perioada următoare, alte câteva zeci de firme ar putea să-şi întrerupă activitatea.

„Din experienţa anilor trecuţi, ne aşteptăm ca în perioada imediat următoare să mai primim comunicări de la agenţii economici că vor face disponibilizări colective. Acest lucru se justifică prin faptul că în judeţul nostru sunt multe firme cu activităţi sezoniere, în special în agricultură şi construcţii“, a explicat Adrian Cârlan.

„Poate mai prind o lucrare“

Vasluienii care urmează  să fie concediaţi sunt disperaţi că vor rămâne fără job.

„Ne va fi foarte greu la iarnă. Am doi copii la şcoală. Primeam 1.400 de lei lunar şi ne mai descurcam cu cheltuielile. Am terminat de construit o vilă şi am înţeles de la patron că nu mai are comenzi. Cred că am să dau anunţ în ziar că repar ţevi, poate mai prind o lucrare ceva, ca să ies din iarnă“, a spus Cristi Sorohan, instalator înştiinţat că va fi concediat. AJOFM Vaslui are în evidenţă peste 20.000 de persoane fără loc de muncă, ceea ce a propulsat judeţul Vaslui pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte rata şomajului, respectiv 12,44%.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite