Vaslui: Gheorghe Pintilie - A format sute de fotbalişti (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cei 42 de ani de activitate, antrenorul Gheorghe Pintilie se poate lăuda că a descoperit zeci de nume sonore ale jocului cu balonul rotund.

Gheorghe Pintilie a descoperit frumuseţea şi beneficiile sportului în şcoala generală datorită profesorului său de educaţie fizică. „Am avut parte de un profesor deosebit care ne făcea să venim cu drag la orele de sport. Iarna făceam sporturi specifice anotimpului, la fel cum se întâmpla şi vara. Nu exista să nu fim angrenaţi în toate întrecerile de masă“, îşi aminteşte Gheorghe.

A dat la facultate fără ştirea părinţilor
A urmat apoi cursurile Liceului „Nicu Gane“ din Fălticeni, o instituţie de învăţământ celebră, deoarece pe acolo au trecut şi Nicolae Labiş sau Emil Sadoveanu. „Era un liceu în care profesorii erau foarte exigenţi. Trebuia să fii un elev bun la învăţătură la toate materiile dacă doreai să faci parte dintr-o echipă ca să poţi participa la competiţii“, mai spune fostul profesor. Când a venit vremea studenţiei, părinţii lui îşi doreau ca el să urmeze o facultate de fizică-chimie. Gheorghe, însă, a ales să dea examen în secret la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Iaşi.

„I-am păcălit pe ai mei spunându-le că plec în Iaşi să învăţ la chimie şi la fizică. După ce am luat examenul la facultatea pe care mi-o doream le-am trimis alor mei o scrisoare prin care le-am spus adevărul şi i-am pus în faţa faptului împlinit“, povesteşte Gheorghe. În timpul facultăţii, a făcut şi fotbal şi schi de performanţă, el fiind campion naţional universitar la schi.

A trimis jucători pentru lotul naţional
În 1969 Gheorghe Pintilie a ajuns la Vaslui şi a fost repartizat la Liceul nr. 2, care funcţiona împreună cu Şcoala Generală nr. 2. „În acelaşi an am reuşit să câştig medalia de bronz la campionatul şcolilor generale la fotbal cu prima mea promoţie“, se laudă fostul cadru didactic. În anul 1977 a înfiinţat şi prima clasă de fotbal de la Liceul Industrial, ca mai apoi, în 1980, să reuşească să facă şi o secţie de fotbal în cadrul Clubului Sportiv Şcolar (CSS) Vaslui, actualul Liceu cu Program Sportiv(LPS).

De-a lungul carierei sale, i-au trecut prin mână zeci de băieţi dornici să înveţe fotbal. „Din fiecare promoţie am avut cel puţin un jucător care a fost convocat la lotul naţional de juniori. Un astfel de exemplu este Dănuţ Spiridon, actualul căpitan al echipei FC Botoşani. La 17 ani a jucat pentru prima dată în Divizia A, fiind promovat la acea vreme de Ilie Dumitrescu. El era antrenor la FCM Bacău“, mai spune Gheorghe.

Profil
Născut. 22 iulie 1948 la Paşcani, judeţul Iaşi.
Studii. Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, promoţia 1973.
Familie. Este căsătorit şi are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Cât de mult contează sportul în viaţa unui copil?
Extraordinar de mult. A face sport înseamnă a fi modern, a face mişcare înseamnă sănătate şi dezvoltarea armonioasă a corpului. Eu am o vorbă: orice om care face sport este mult mai frumos decât cel care nu face. Mai mult, prin sport, copiii sunt îndepărtaţi de fumat, de droguri sau alcool.
Are Vasluiul un viitor în fotbal?
Cred că da, ţinând cont că avem echipă de primă ligă care a început să cocheteze şi în cupele europene. Daniel Florea (Dinamo), Eugen Baciu (Steaua), Alin Abuzătoaei (Steaua) sau Dragoş Grigore (Dinamo) sunt tineri formaţi la Vaslui.

Ce-i place
Lui Gheorghe îi place să lucreze cu copii, chiar dacă s-a pensionat. „Nu pot să stau departe de un teren de fotbal sau de o pistă de atletism. Tocmai de aceea mă implic şi în activitatea soţiei, care este profesoară de atletism. Îmi place să călătoresc şi mă pot lăuda că am văzut aproape toată Europa“, ne-a mai spus fostul profesor.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii care nu se ţin de cuvânt. Nu-mi plac nici acei oameni care nu au încredere în semenii lor. Chiar dacă mulţi m-au dezamăgit, eu continui să am încredere în oameni“, a încheiat Gheorghe.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite