Vaslui: Fug de medical ca să nu ajungă şomeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul vasluienilor care solicită zile libere ca să-şi trateze problemele de sănătate a scăzut drastic în ultimele două luni. Oficialii din Sănătate cred că numărul mic de adeverinţe eliberate de medicii de familie este legat şi de controalele din ultima vreme.

Tot mai puţini vasluieni primesc de la medicul de familie adeverinţe care să le servească pentru a pleca în concediu medical.

„În ianuarie aveam 3.529 de certificate medicale şi chiar 3.839, în februarie, pentru ca în ultimele două luni să fie înregistrate 2.852, respectiv 2.426 de concedii medicale“, a declarat Mihaela Chitariu, director adjunct la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) .

Oficialul a explicat că scăderea este cauzată, în primul rând, de controalele la care au fost supuşi medicii de familie în ultimele trei luni.

 „Medicii au devenit mai riguroşi în acordarea concediilor medicale, dar şi pacienţii, ştiind că pot fi controlaţi la domiciliu pentru a se verifica starea incapacităţii temporare de muncă din perioada respectivă“, a mai spus Chitariu.

Bolnavi la serviciu

În acest an au fost cotrolaţi 82 de medici şi verificaţi 20 de pacienţi. Pentru neregulile găsite, 10 medici au fost amendaţi cu sume cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei, iar pentru doi pacienţi n-a fost plătit concediul medical pentru că n-au fost găsiţi la domiciliu. 

Totodată, o altă cauză care a dus la scăderea numărului de concedii medicale este aceea că vasluienilor le este frică să nu rămână fără job. „Oamenii sunt speriaţi în această perioadă şi ţin cu dinţii de orice loc de muncă pe care îl au. Ei ştiu că riscă să rămână fără serviciu dacă stau o perioadă mai îndelungată în concediu medical, mai ales dacă lucrează în sistemul privat“, a precizat Chitariu.

„Medical“ pentru recoltă

Vasluienii recunosc şi ei că nu de puţine ori îşi luau concediu medical atunci cand aveau nevoie să-şi rezolve treburile pe lângă casă.

„Înainte, când lucram la Mecanica, mi-am luat de mai multe ori concediu medical, în special toamna, să pot merge la ţară la părinţi să-i ajut la treburile gospodăreşti. Ştiţi că toamna este culesul viei, al porumbului, iar părinţii aveau nevoie de ajutor. Acum n-aş mai face aşa ceva. În primul rând că lucrez la patron, iar la el nu merge să-ţi iei concediu medical şi să te duci la muncă la ţară. Plus că, atunci când mă întorc din concediu, s-ar putea să mă trezesc că a angajat pe altcineva în locul meu“, ne-a spus Narcisa Postelnicu (46 ani), vânzătoare.   

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite