Vaslui: Fetiţa fără membre, refuzată de asistenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de la Spitalul de copii „Sf. Nicolae“, care o tratează pe micuţă, spun că nu s-au mai întâlnit cu un astfel de caz decât în manualele de medicină.

Delia Ayana are o lună de când s-a născut şi s-a confruntat deja cu mari greutăţi. Imediat după naştere, mama, o tânără de 23 de ani, din comuna Berezeni, s-a  speriat de malformaţia pruncului său şi a refuzat să-l ia acasă.
Delia a fost lăsată în grija statului, iar săptămâna aceasta va ajunge într-un centru pentru copii cu handicap al Protecţiei Copilului din Bârlad. Din cauza malformaţiei sale, niciun asistent maternal nu s-a încumetat să o ia pe micuţă în grija sa aşa că, cel mai probabil, ea va rămâne instituţionalizată pentru tot restul vieţii.

Internată într-un centru de specialitate
„Fetiţa a fost dusă la Spitalul de copii pentru investigaţii suplimentare şi s-au luat măsuri de protecţie specială. Ea va fi internată într-un centru de specialitate zilele următoare“, a spus Irina Cîmpeanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC)Vaslui. În termeni de specialitate, malformaţia de care suferă Delia se numeşte focomelie.

Practic, micuţa nu are niciuna din cele două mâini, un picior nu i-a crescut, iar celălalt este subdezvoltat. În afară de această problemă, micuţa este sănătoasă. Ieri, avea aproape patru kilograme şi zâmbea vizitatorilor. „Este primul caz de acest gen cu care ne-am confruntat. Personal, nu am mai văzut copii cu astfel de malformaţii decât în tratatele de medicină“, a spus  Gabriela Vicol, directorul medical al spitalului bârlădean.

Malformaţii de la medicamente hipnotice
Potrivit site-urilor de specialitate, cauza care duce la apariţia unei astfel de malformaţii este consumul unor medicamente cu efect hipnotic. „Am 30 de ani de când lucrez în acest domeniu şi nici măcar nu am mai auzit de astfel de cazuri în judeţul nostru, darămite să tratez“, a spus Romeo Gramaticu, medic neonatolog la Spitalul „Sfântul Nicolae“. În acelaşi salon cu Delia, două fetiţe gemene au fost părăsite de părinţi. În cazul Gabrielei şi a Anei Maria, mama a decis să le dea statului pentru că nu are bani să le crească. Săptămâna aceasta, copilele vor ajunge în grija unor asistenţi maternali.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite