Vaslui: „Este revoltător să ne lăsăm copiii la un an“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii din Bârlad stau îngrămădiţi într-o singură creşă
Copiii din Bârlad stau îngrămădiţi într-o singură creşă

În judeţul Vaslui există doar trei spaţii pentru copiii până în trei ani. Însă acestea nu pot acoperi niciun sfert din cererea populaţiei.

Scăderea cu un an a concediului de maternitate stârneşte panică în rândul reprezentanţilor creşelor din Vaslui. Ei spun că şi aşa nu au destul spaţiu pentru a acoperi toate cererile venite din partea părinţilor şi că măsura anunţată de Executiv nu va face decât să crească şi mai mult numărul celor care vor dori să-şi lase micuţii în instituţiile publice. La Creşa de copii nr. 9 din Bârlad, cei şapte angajaţi nu pot avea grijă decât de 55 de prichindei. Bătaia pentru un loc este crâncenă. Practic,  doar un copil din cinci poate fi cazat.

Pe listă de aşteptare cu un an înainte
„Şi acum suntem foarte aglomeraţi şi nu putem primi toţi copiii, dar dacă va scădea perioada concediului de maternitate, numărul cererilor va exploda. Mamele vor fi nevoite să se întoarcă la muncă şi nu toate au o rudă sau o cunoştinţă în grija cărora să-şi lase copilul“, a spus Mihaela Zamfir, şefa unităţii.  În tot judeţul sunt doar trei creşe. Cea mai încăpătoare dintre ele este cea de la Vaslui, unde sunt 75 de locuri.

Cel mai mic spaţiu unde pot fi îngrijiţi copiii mai mici de trei ani este la Huşi, unde sunt disponibile  40 de locuri. La toate, cererea este de cel puţin cinci ori mai mare decât oferta. Directorul creşei din Bârlad a mai spus că face o listă de aşteptare cu cel puţin un an înainte, iar prioritate au părinţii care s-au înscris din timp.

Peste 4.000 de copii se nasc anual
Pe de altă parte, gravidele sunt revoltate de iniţiativa Guvernului de a scădea de la doi la un an perioada concediului. „Este revoltător să ni se ceară să ne lăsăm copiii la un an şi să ne întoarcem la muncă. Probabil cei care au propus această lege nu au copii şi nu ştiu cum este să fii nevoit să îl laşi pe mâna altuia la doar un an“, a spus revoltată Ioana J., o femeie însărcinată din Bârlad. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui, în judeţ se nasc, în medie, peste 4.000 de copii într-un an.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite