Vaslui: Elevi obligaţi să achite „taxă de protecţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Liceului Pedagogic din Bârlad plăteşte agentul care asigură paza unităţii din banii strânşi de la clase. Fiecare adolescent este obligat să dea lunar câte patru lei pentru onorariul firmei de securitate.

 La Liceul Pedagogic „Alexandru Vlahuţă“ din Bârlad învăţământul gratuit este „pe bani“. Elevii se plâng că sunt forţaţi de conducerea unităţii să achite din buzunarul lor leafa paznicului. „Nu mi se pare normal, însă nu putem comenta. Teoretic, aţi putea spune că nu ne pot forţa, însă sunt multe metode prin care suntem determinaţi să plătim aceşti bani. Din acest motiv, eu prefer să plătesc, chiar dacă nu mi se pare normal“, ne-a spus, sub protecţia anonimatului, un elev de la Pedagogic.


„Părinţii au decis“


Liceul bârlădean are 600 de elevi, iar suma pe care conducerea unităţii şcolare o adună prin această colectă, într-un an şcolar, se ridică la aproape 6.000 de euro. Lună de lună, elevii cotizează, în total, cu câte 2.000 de lei, bani cu care este plătită firma de pază „Liga de securitate“.

„Propunerea a venit din partea părinţilor. Ei au dorit să angajăm o firmă de pază specializată care să asigure liniştea şi ordinea în liceu. Părinţii ar trebui să fie mai receptivi când vine vorba de siguranţa copiilor lor şi să nu se mai plângă atâta. Cu ce sunt datori părinţii să suporte şi cheltuielile celor care nu vor să plătească? Şi să ştiţi că se cunoaşte. Nimeni nu mai intră care şi cum vrea în şcoală“, spune Tatiana Bradu, directorul unităţii.


Decizie aprobată de IŞJ


Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui (IŞJ) sunt de acord cu cheta organizată la liceul bârlădean. „Au şi ei un regulament de ordine interioară pe care, probabil, îl respectă. Oricum nu se puteau face angajări pentru personal auxiliar, deoarece posturile în învăţământ sunt blocate“, ne-a spus  Mihaela Cososchi, inspectorul şcolar general la IŞJ Vaslui.


Contractul dintre firma de pază „Liga de securitate“ şi Liceul „Alexandru Vlahuţă“ este de 1.800 de lei lunar. Din aceşti bani nu este plătit decât un paznic, care stă de strajă câte 12 ore, la intrarea elevilor. Accesul profesorilor se face prin altă parte, pe bază de cartelă.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite